kali

Wanneer Rudy Hartung me mailt, ben ik altijd blij. Post betekent familieverhalen met mooie oude foto’s. Deze keer was er een verrassing: een gedicht. Over toen, over familie, over heimwee en doorleven. Je begrijpt het gedicht meteen en het gevoel.. is er ook.

 

Op Java komen zij elkaar tegen
Zoals twee kali’s elkaar tegen komen
Twee Indische families
De familie van mam en familie van pap
Twee doorsnee Indische families
Mam en pap stappen in het huwelijksbootje
Het begrip Japanse Bezetting is onbekend
Het bestond toen niet

Het leven van mam en pap verliep niet altijd even prettig
Niet altijd onder “Geur van de Melati”
Niet altijd onder “Maneschijn van Terang Bulan”
Er braken moeilijke tijden aan
Onder veel andere Indische families
Daar op Java
En overal in het Nederlands Indië
Het was Japanse Bezetting

Maar toch, zij zijn met elkaar verbonden gebleven
Toen zij in een andere wereld terecht kwamen
Ver weg van Java
Ver weg van hun geboorteland
De familie van mam en familie van pap
Twee doorsnee Indische families
Zij leven in mijn herinneringen
Twee Indische families

Rudy Hartung


Wanneer er een nieuw artikel verschijnt, mail ik een berichtje aan degenen die zich hebben ingeschreven. Dan hoeft u niet te zoeken. Inschrijven kan door op het plaatje te klikken.  Dan krijgt u meteen een ebook cadeau: Drie tips om herinneringen door te geven

Rudy Hartung: Als twee kali’s elkaar tegen komen

Eén gedachte over “Rudy Hartung: Als twee kali’s elkaar tegen komen

 • 16 mei 2020 om 19:39
  Permalink

  ERVARINGEN IN WEST BORNEO.
  Deze provincie is zo breed alsl het eiland Java op zich zelf met een van grootste rivieren in Indonesia, de Kapuas.Met een BADUNG dat is een Chinese huisprauw ,stroom owaard duur 21 dagen van de hoofdstad Pontianak naar Pusutusbauw. Pontianak is het kasteel van Sulan Hamid II van de KMA een en een ajudant geweest van Koningin Juliana.Di het wapen GRARUDA BINEKA TUNNGAL IKA van de Republik Indonesia had onworpen.
  De reimet een badung gebeurde toen met stokken en roeispanen . Mijn vriend RONNY VAN HEK van Semarang,was voor zijn brood in 1947. Een operator met een paar helpers,van een LAYAR TANTJAP of MISBAR (grimis bubar) een openlucht bioskoop dat van kampong naar kampong reisde in Noord West Borneo.Waar hij meestal coboy en oude drama films vertoonde.De duidelijke grenzen zijn nog niet vast gesteld tussen de Ned-Indische(Indonesische) en Serawak en ook het koningrijk van de Witte Britse radja Brook.Waar hij vaak genoeg daar verzeilt is geraakt.E door de bevolking opgepakt om hun locale radja onmoeten om belasting tebetalen Ooit had hij ervaring een Vrouwelijke Dajak Radja teontmoeten met blauwe ogen.
  De meeste frappante errvaringen dat hij meegemaakt had was de onmoeten met de Dayakse DUKUN of medicijnman die veel meer tezeggen heeft dan de Radja zelf Voor het begin van de tentoonsteling moest de electrische agregaat gestart te worden maar vaak genoeg gebeurde om dat hij vergat en offer van wat bloem en en wat geld tegeven aan de dukun. Na alle tevergeefse technische pogingen gedaan te hebben met het volkmen “doorsmeeren ” van zijn agregaat, vertikte toch het apparaat om te starten.Een maal een “offer” aan de dukun tegeven, d ie en raauw ei op ding kopot sloeg, tot erenis van Ronny omdat het juist nad is geworden.Starte de machine direct en normaal.
  Ook de onmoeting met dukuns die zo tezienmacht hebben op de vele krokodillen in de river,en moest een prauw zoeken om de rivier over te steken terwijl de dukun op de ruggen van dekrokodillen oversteek en van de oever aan ander kant na paar minuuten ging wuiven.
  Raar maar waar. Ik hoop dat Ronnie van Hek dit artikel nog kan lezen.
  Wally Suparmo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *