Voor veteranen2022-04-15T11:56:01+02:00

Voor veteranen

De oorlog zit in u. Wanneer u denkt aan wat u meegemaakt heeft, weet u: goed dat mijn kinderen en kleinkinderen dat niet hoeven. Maar ze willen wel u leren kennen.

Voor veteranen

Durft u nog gemakkelijk te vertellen over uw ervaringen in Indië? De maatschappij heeft het oordeel al klaar. U en ik weten: u was daar wel voor de Nederlandse vlag. En niet iedereen kan het navertellen. U wel.

Er zijn veteranen die met gemak vertellen, er zijn ook ook die het moeilijker vinden. Omdat de herinneringen andere herinneringen oproept, en daar is niet altijd ruimte voor van binnen. Maar de kinderen stellen vragen, en vaak zijn de kleinkinderen ook nieuwsgierig.

Opschrijven kan helpen uw verhaal door te geven.

Wat u vertelt, waar u meer en minder aandacht aan geeft, beslist u zelf.

Schrijven is vertellen met rust en aandacht.

Daarmee doet u uzelf recht, en uw ervaringen ook.
Eens sprak ik een Indië-veteraan die tijdens het interview in tranen raakte. Hij had gezegd dat praten over vroeger hem pijn deed. En ik vroeg: “Waarom vertelt u dan toch?” Hij antwoordde: “Omdat ik mijn hart daarmee leeg maak.” Elke keer deed het minder pijn. Voor hem was dat de goede manier.

Wanneer u uw verhaal opschrijft, dan houdt u de regie vast. Er is één persoon die precies weet wat uw ervaringen zijn geweest, wat er wel en niet gebeurde, en dat bent u zelf. Door het goed vast te leggen, voorkomt u dat de kleinkinderen later met lege handen staan. Straks komen de vragen, zoals dat ook gebeurde met Ronald Nijboer. Hij ging op zoek naar het verhaal van zijn grootvader.

(tekst gaat verder onder de video)

Niet iedereen is zo gelukkig als Ronald. Hij vond antwoorden. Andere kinderen en kleinkinderen weten van niks en voelen van alles. Ze willen u leren kennen, ook in dit deel van uw leven.

Bij het opschrijven kan ik u helpen, zodat uw verhaal  goed op papier komt.  Dat heet persoonlijke schrijfcoaching.

Veel historische kennis

Dat avontuur ga ik graag aan,’ zei ik dapper toen ik besloot een boek te schrijven op basis van een van de grootste brievencollecties ooit. De brieven van de internationale familie Van Ravenswaaij, die een periode tussen 1842 en 1961 beslaan, kreeg ik uitgewerkt overhandigd, Enthousiast ging ik ermee aan de slag, naar Sumatra en Bali en probeerde een verhaal te kneden uit de enorme brievenbrij. Toen kwam er een berichtje uit de Verenigde Staten dat een nichtje van de familie nog eens vier-tot vijfduizend brieven had gevonden. Toen zonk de moed mij in de schoenen. Een vriend raadde mij aan om contact op te nemen met Vilan. Die tip bleek een schot in de roos te zijn. Vilan loodste mij door het brievenmoeras. Zij was de lantaarn in de duistere nacht.

Er ontstond structuur in het verhaal en hoera, hoera, het werd een roman: ’Theodoor.’De eerste gesprekken waren pijnlijk omdat ik andere keuzes moest maken en bleek dat ik heel veel moest schrappen.

Ik overzag soms het verhaal niet meer en dan kwam er goede raad van Vilan. ‘Vilan, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen om het eerste hoofdstuk te schrijven.’ Het nuchtere antwoord van Vilan luidde: ‘Jasmijn, meestal wordt in de eerste zin de hoofdpersoon geboren.’ Kijk, daar heb je wat aan. Punctueel, vakkundig, in het bezit van een zeer rijke historische kennis, coachend en buitengewoon plezierig om mee samen te werken, dat is Vilan ten voeten uit. Ik kan haar van harte aanbevelen. Met grote dank.

Jasmijn Derckx

Ik vertelde gemakkelijk

Ik wilde professionele schrijfcoaching. In mijn bezit was een document met herinneringen van mijn zuster. Eerder had ik daar mijn herinneringen aan toegevoegd maar het lukte me verder niet. Ik wilde het proces van herinneren en schrijven afronden. De telefonische coaching heb ik ervaren als vriendelijk en ongedwongen. De sfeer was uitnodigend, waardoor ik op zich gemakkelijk vertelde. Het ophalen van de herinneringen kostte me emotioneel veel moeite. Dat ik de herinneringen met Vilan kon delen, maakte het gemakkelijker. Mijn dochter laat een boek maken van wat ik heb geschreven. Dan is het echt af.

Edward Burer

Plezierig contact

De coaching heb ik ervaren als stimulerend, inspirerend en enthousiasmerend. Dat zijn de kernwoorden van dit traject. Kennis en kunde van de Nederlandse taal, van Indië en van de verschillende (online) informatiebronnen is van enorme waarde geweest. Ook de vlotte reacties bij vragen en (dreigende) haperingen bij het schrijven zorgden voor een plezierig contact. De nabijheid van het enthousiasme voor het (Indische) levensverhaal, was nooit te dichtbij. Voorstellen tot wijzigingen in de tekst waren ook voorstellen waar ik over kon nadenken en kijken of het, wat mij betreft, paste. Over de kantoorsessie: Het was goed elkaar een keer te ontmoeten, hoewel het mail en telefonisch contact altijd plezierig verliep en het mij voldoende leek. Ik had niet het gevoel iets te missen. Ik had natuurlijk al een voorstelling van mijn coach door haar lezingen op Bronbeek, maar vis-à-vis zitten en het manuscript, voor zover dat er was, doornemen gaf toch een meerwaarde aan het traject. Dat merkte ik aan het contact na de kantoor sessie.

Een en ander liep (nog) gemakkelijker. Het resultaat is een enorm succes geworden. Besprekingen vooraf over vormgeving en het drukken van boeken was voor mij een eye opener. Er ligt nu een prachtig boek, mooi uitgegeven. Vilan’s idee van een ‘officiële’ presentatie van het boek is bij familie en vrienden in zeer goede aarde gevallen. Zij hebben het als bijzonder inspirerend ervaren. Het boek is ook geweldig enthousiast ontvangen. Daar ben ik enorm blij mee. Het was zeker niet zo’n fraai vormgegeven en leesbaar boek geworden zonder het coaching-traject van Vilan.

Renée Douglas Broers

Persoonlijke schrijfcoaching

Dit is mijn aanbod. Elke veteraan heeft een unieke eigen ervaring. Daar hoort persoonlijke coaching bij. Dat is een gemakkelijke, gezellige en intensieve manier om samen te werken. U schrijft, ik help u daarbij. Dan komt het voor elkaar.

Hoe gaat dat, persoonlijke coaching?

Om de week voeren we een telefonisch coachinggesprek: hoe gaat het schrijven, wat gaat goed, wat kan beter, waar heeft u vragen over, wat is belangrijk?

In het eerste gesprek stellen we de prioriteiten vast: wanneer moet uw ervarings verhaal er zijn, in welke vorm, we maken een voorlopige indeling en we stellen samen een werkschema op: wat moet er wanneer gebeuren?

U kunt onbeperkt vragen stellen per mail, ik ga nooit met vakantie dus ik ben goed bereikbaar.

Alles wat u schrijft en per mail instuurt, dat lees ik.

U krijgt constructief commentaar op uw werk zodat u direct verder kunt.

Is het af, dan we bespreken wat er goed is en wat er nog beter kan, en ook hoe dat kan: ik help met praktische voorbeelden.

10% veteranenkorting

En wat kost dat?

249 euro per maand. En zonder inschrijfkosten of administratiekosten of wat dan ook.

Het is per maand opzegbaar, dus u zit nergens aan vast.

En voor u is er 10 procent veteranenkorting.

Wilt u eindelijk uw verhaal op papier zetten?

Dan is de eerste stap: boek een gratis telefoongesprek

We praten daarin over uw plan, waarom het nog niet gelukt is en waarom het voor u belangrijk is op op te schrijven.

Komt u er niet uit, geen probleem. Dan bespreken we het gewoon samen.

Via het onderstaande formuliertje kunt u snel en gemakkelijk een telefoonafspraak met mij maken: stuur me een paar dagen en uren waarop het u schikt, en dan mail ik terug. ’s Avonds ben ik het beste bereikbaar.

Wat moet ik doen?

Ik zie twee opties.
Optie A. Hopen dat het verhaal zichzelf gaat schrijven, u heeft die uitdrukking vast weleens gehoord. Misschien heeft u geluk.
Optie B. Beslissen dat u in actie komt.

Een klik is belangrijk voor mij, hoe moet dat?

Misschien wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint. Snap ik. Een stem horen, voelen of het klikt, dat weegt ook mee.
U kunt in mijn agenda een bel-afspraak inplannen. Die agenda staat hier. Als u liever mailt, stuur me dan via het formuliertje hieronder wat dagen en tijdstippen waarop u kunt en dan bel ik gewoon op wanneer we een afspraak. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend. We zijn niet meteen getrouwd. Als het niks voor u is, zeg ik het eerlijk.
Het kost dus alleen een beetje tijd en dat weet u meer.

Doen? Vul het formuliertje  hieronder in: dan hebben we een telefoon-afspraakje. Ja, in het nette, bedoel ik.

Even overleggen

Ik zeg het voor de zekerheid nog een keertje. Wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint? Snap ik. Gewoon even mailen via het formulier wanneer het ongeveer uitkomt, en dan bel ik gezellig op. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Vragen staat vrij

Moet ik het als een boek uitgeven?2022-02-28T21:52:04+02:00

Welnee. U kunt het ook gewoon printen of met de hand schrijven. Een boek is de vorm. Het gaat om de inhoud.

Ik doe dit voor mezelf, kan dat ook? De kinderen hebben geen belangstelling.2022-02-28T21:52:20+02:00

Prima. Het is uw verhaal en het voor uzelf opschrijven, is ook een manier om te wegen wat er gebeurde, hoe u er toen tegenaan keek en hoe u nu na al die tijd erover oordeelt.

Hoe lang duurt het?2022-02-28T21:52:34+02:00

Dat hangt van u af. Vergelijk: een schrift vol gaat sneller dan iets dat zo dik is als een telefoonboek. En als u elke dag een paar uur werkt, of elke week een paar uur, schiet het ook op. Gemiddeld is een paar maanden genoeg.

Ik wil niet schrijven over moeilijke onderwerpen maar ik kan er niet omheen, wat nu?2022-02-28T21:52:57+02:00

Dat houdt u het kort. Feiten en een omschrijving van de emotie is al genoeg, dan bewaart u het toch.

Kan ik je ook mailen, dat formulier lukt niet.2022-02-28T21:53:56+02:00

Ja, dat kan. Het mailadres is info dan zo’n apestaartje en dan indischeschrijfschool.nl, en dan alles achter elkaar.

Cursisten die u voorgingen

Aangename gesprekken

“Vilan van de Loo is een uitstekende schrijfcoach en kan ik van harte aanbevelen bij iedereen die een boek wil schrijven. Zij brengt direct structuur aan in je onderzoek, of in je plan, waardoor je meteen grote stappen kunt nemen richting het schrijven zelf. Zij let op alles. Ze let op details, herhaling van woorden, maar ook op de juiste opbouw, op beweringen die elkaar tegenspreken of elkaar juist ontkrachten. Zij stelt continue de juiste vragen waardoor de inhoud van je werk steeds naar een hoger niveau komt. Belangrijk is ook dat zij je je gang laat gaan als het lekker loopt en je motiveert als het tegen zit. Het zijn aangename coaching gesprekken, met hier en daar zelfs een levensles… Ik zeg: doen!”

Allard van Wely

Zelfvertrouwen gekregen

“Ik heb me enorm bemoedigd gevoeld. Vooral toen ik je mijn eerste stuk stuurde. Ik was echt bang. Had een reprimande en afkeuring verwacht. Maar jouw opmerking was postief over emotie en korte dansende zinnen die goed bij elkaar pasten. Jouw antwoorden maakten mij ‘blij van binnen’ en gaven me de moed om verder te gaan. Door jou heb ik echt zelfvertrouwen gekregen. Ik ‘durf’ nu veel meer. Je hebt me echt enorm geholpen. Wijzer gemaakt. Praktisch gezien hebben je opmerkingen mij verder geholpen Ik kan er ‘mijn werk’ (hobby) veel makkelijker door doen. En ook met veel plezier. Het is net of je me wakker hebt geschud. Ik heb vroeger ook wel wat geschreven. Maar ik was altijd bang. Ik had niemand waar ik wat aan kon vragen. Ik voel me nu prettig.”

Jaap Brink

Ga naar de bovenkant