U weet al lang dat u een levensverhaal wilt opschrijven, en ook ongeveer wat er in moet komen. Alleen: het is er niet. Er komt van alles tussen, u heeft geen structuur, u bent bang voor moeilijke emoties of u denkt gewoon praktisch van: ik wil dit doen met iemand die verstand van schrijven heeft.

Iedereen heeft een eigen reden

Gezelligheid hoor ik ook vaak. En: “stok achter de deur”, want het is toch anders als je iets afspreekt met de schrijfjuf (dat ben ik dus).
Met persoonlijke coaching heeft u mijn aandacht helemaal voor uzelf. Ik ben uw coach en ook uw supporter, dus als u een dipje heeft, dan ben ik er ook. We hebben hetzelfde doel: samen zorgen we ervoor dat het levensverhaal dat u wilt schrijven, ook echt op papier komt te staan.

Hoe gaat dat, persoonlijke coaching?

  •  
  • Om de week voeren we een telefonisch coachinggesprek: hoe gaat het schrijven, wat gaat goed, wat kan beter, waar heeft u vragen over, wat is belangrijk?
  • In het eerste gesprek stellen we de prioriteiten vast: wanneer moet het levensverhaal er zijn, in welke vorm, we maken een voorlopige hoofdstukindeling en we stellen samen een werkschema op: wat moet er wanneer gebeuren?
  • U kunt onbeperkt vragen stellen per mail, ik ga nooit met vakantie dus ik ben goed bereikbaar
  • Alles wat u schrijft en per mail instuurt, dat lees ik
  • U krijgt constructief commentaar op uw werk zodat u direct verder kunt
  • Ik denk mee over de lege gaten in uw verhaal: waar kunt u meer informatie vinden? Mijn kennis van archieven deel ik graag met u
  • Gratis: een lange middagsessie op kantoor te Leiden. Het raam kan open, we zitten op veilige afstand van elkaar. We nemen het manuscript door (want dat is het dan), bekijken het beeldmateriaal, bespreken manieren om het boek uit te geven, lossen op waar u al doende tegenaan loopt, en behandelen uw teksten: waar kan het (nog) beter? We lopen we samen door uw manuscript heen (want dat is er dan), pagina voor pagina, en we bespreken wat er goed is en wat er nog beter kan, en ook hoe dat kan: ik help met praktische voorbeelden.  De middagsessie is een bonus na zes maanden schrijfcoaching.

Dus we werken samen, u staat er niet alleen voor. Het resultaat: u gaat aan de slag en u blijft aan de slag en dan… houdt u het levensverhaal in handen. Het is er!
Kunt u zich voorstellen hoe dat voelt?

Ervaring van Edward Burer:

Ik wilde professionele schrijfcoaching. In mijn bezit was een document met herinneringen van mijn zuster. Eerder had ik daar mijn herinneringen aan toegevoegd maar het lukte me verder niet. Ik wilde het proces van herinneren en schrijven afronden.
De telefonische coaching heb ik ervaren als vriendelijk en ongedwongen. De sfeer was uitnodigend, waardoor ik op zich gemakkelijk vertelde. Het ophalen van de herinneringen kostte me emotioneel veel moeite. Dat ik de herinneringen met Vilan kon delen, maakte het gemakkelijker.
Mijn dochter laat een boek maken van wat ik heb geschreven. Dan is het echt af.

Ervaring van Renée Douglas Broers:

De coaching heb ik ervaren als stimulerend, inspirerend en enthousiasmerend. Dat zijn de kernwoorden van dit traject. Kennis en kunde van de Nederlandse taal, van Indië en van de verschillende (online) informatiebronnen is van enorme waarde geweest. Ook de vlotte reacties bij vragen en (dreigende) haperingen bij het schrijven zorgden voor een plezierig contact. De nabijheid van het enthousiasme voor het (Indische) levensverhaal, was nooit te dichtbij. Voorstellen tot wijzigingen in de tekst waren ook voorstellen waar ik over kon nadenken en kijken of het, wat mij betreft, paste. Over de kantoorsessie: Het was goed elkaar een keer te ontmoeten, hoewel het mail en telefonisch contact altijd plezierig verliep en het mij voldoende leek. Ik had niet het gevoel iets te missen.
Ik had natuurlijk al een voorstelling van mijn coach door haar lezingen op Bronbeek, maar vis-à-vis zitten en het manuscript, voor zover dat er was, doornemen gaf toch een meerwaarde aan het traject. Dat merkte ik aan het contact na de kantoor sessie. Een en ander liep (nog) gemakkelijker. Het resultaat is een enorm succes geworden. Besprekingen vooraf over vormgeving en het drukken van boeken was voor mij een eye opener. Er ligt nu een prachtig boek, mooi uitgegeven.
Vilan’s idee van een ‘officiële’ presentatie van het boek is bij familie en vrienden in zeer goede aarde gevallen. Zij hebben het als bijzonder inspirerend ervaren. Het boek is ook geweldig enthousiast ontvangen. Daar ben ik enorm blij mee. Het was zeker niet zo’n fraai vormgegeven en leesbaar boek geworden zonder het coaching-traject van Vilan.

Ervaring van Coen Stiemer , schrijver boek ‘Donderjagen’:

Tijdens mijn studie aan de Open Universiteit en met name toen ik de mastermodule ‘De koloniale ervaring vanuit letterkundig en historisch perspectief’ deed, heb ik veel gehad aan de raadgevingen die Vilan van de Loo mij op Nederlandsch-Indisch literair gebied heeft gegeven. Ook nadat ik mijn boek ‘Donderhagen’ werd uitgegeven heeft ze mij met zeer bruikbare promotionele tips zeer geholpen en heb ik haar als een belangrijke steun in de rug ervaren.

Ervaring van Renée Belloni, schrijfster van ‘De zon in zijn ogen’

De tekst voor mijn boek ‘De zon in zijn ogen’ over de unieke gebeurtenissen in het leven van mijn vader had ik in een Word document geplaatst. Door mijn achtergrond als project manager wist ik dat ik vele delen te zakelijk geschreven had. Ik ging op Internet op zoek naar hulp om de tekst om te buigen naar een leesbaar verhaal. Initieel ging mijn interesse uit naar een schrijfcursus waar ik met wat basis principes mezelf verder kon ontwikkelen. Ik kwam op deze website terecht en las over persoonlijke schrijfcoaching. Initieel aarzelde ik ietwat. Ik vroeg mezelf af of deze manier voor mij zou kunnen werken omdat ik in Australië woon. Na email contact met Vilan van de Loo communiceerden we op afgesproken tijden via Whats App. Al tijdens onze eerste telefoonsessie wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Aan de andere kant van de lijn zat een gepassioneerde vakvrouw, die oprecht geïnteresseerd was. Ze creëerde bij mij een gevoel dat het zeg maar haar roeping was om mij te helpen te ontwikkelen in het schrijven. Ze deelde haar kennis en ervaring op een prettige manier.
Vilan wist een klik tussen ons te creëren door de juiste resultaatgerichte aandacht te geven en te luisteren. Ook stelde ze de juiste vragen die mij stimuleerde situaties over mijn vader naar boven te halen en op een juiste manier te beschrijven. Ze wist mij te inspireren en spoorde me aan mijn schrijfstijl te verbeteren, dat zij later weer doornam en van opmerkingen voorzag. Elk gesprek weer verkenden we samen mijn mogelijkheden tot verbetering in het schrijven, waarbij Vilan mij eenvoudig en duidelijk richting gaf. Ter afronding van elke sessie formuleerde ze een conclusie, actieplan en nieuwe datum. Ook tussentijds, in ons emailverkeer was ze een spons aan informatie. Vilan wist me met haar gedetailleerde kennis over de Nederlandse koloniën en de cultuur van de Nederlands-Indische mensen regelmatig te verrassen.
Tenslotte heeft zij bijgedragen aan het opleveren van een leesbaar manuscript, dat meerdere mensen mogelijk interesseert. Ik kan u de persoonlijke schrijfcoaching van Vilan van de Loo van harte aanbevelen.

Is het iets voor mij?

Kosten

Persoonlijke coaching kost 249  euro per maand, inclusief alles. Dat wil zeggen, zonder inschrijfkosten of administratiekosten of wat dan ook.  U kunt elke maand opzeggen. Wat krijgt u bij persoonlijke coaching?

Wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint? Snap ik.  U kunt in mijn agenda een bel-afspraak inplannen.  Liever via de mail? Stuur me dan wat dagen en tijdstippen waarop u kunt  en dan bel ik gewoon op. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend. Dus het kost niks, alleen een beetje tijd. Doen?

* Dit invullen voor verzending

Vragen staat vrij

Moet ik talent te hebben om te schrijven?

Liever niet, eigenlijk. Talent maakt lui. Getalenteerde mensen geloven te snel dat het goed zit. Geef mij maar iemand die bereid is met gevoel te schrijven.

Maar ik ben niet creatief, is dat erg?

Helemaal niet. Er zijn altijd technische trucjes die ik u kan leren zodat een tekst levendig wordt. Dus dat is helemaal geen probleem.

Misschien is mijn Nederlands niet goed genoeg, kan dat?

Het belangrijkste is dat het verhaal er komt, de -d en -dt zijn van minder belang. Daar kan ik u in de eindversie mee helpen. Als u een email kunt schrijven, dan kunt u ook het levensverhaal opschrijven. Het is een kwestie van structuur en dan heel veel zinnen achter elkaar schrijven.

Ik weet niet wat de familie ervan vindt, misschien kwets ik mensen, hoe moet dat?

Familie kan moeilijk doen, dat is waar. Maar het kan altijd meevallen. We kunnen overleggen hoe erg het nu eigenlijk echt is. En in het uiterste geval maakt u twee edities van het levensverhaal: eentje voor de familie en eentje voor degenen die het echt moeten weten.

Hoeveel tijd kost het?

Dat bespreken we in het eerste gesprek. Iedereen schrijft in een ander tempo. Wanneer u elke dag gemiddeld een uurtje aan het werk kunt besteden, dan komt u al heel ver.

Wat doe ik nu?

Laten we telefonisch kennismaken en samen overleggen of het een goed idee is. Dan horen we elkaars stem, en dat is gemakkelijker en gezelliger dan de hele tijd mailen.

Doen? Vul het formuliertje  hieronder in: dan hebben we een telefoon-afspraakje. Ja, in het nette, bedoel ik.

Even overleggen

Wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint? Snap ik. Gewoon even mailen wanneer het ongeveer uitkomt, en dan bel ik gewoon op. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend. Dus het kost niks, alleen een beetje tijd. Doen?

* Dit invullen voor verzending