Persoonlijke schrijfcoaching2024-02-03T11:15:54+02:00

Persoonlijke schrijfcoaching

Herinneringen zijn kostbaar. Die van uzelf of van uw ouders. De generaties na ons begrijpen minder dan wij van het leven in Indië.

Persoonlijke schrijfcoaching

U weet al lang dat u een verhaal wilt opschrijven, en ook weet u ongeveer waar het over gaat. Alleen: het is niet af. Er komt van alles tussen, u heeft geen structuur en u heeft eigenlijk geen idee hoe u moet beginnen. Dus daar zit u mee.

Er moet iets gebeuren

Dat willen-maar-niet-kunnen is iets positief, op zich. De frustratie zegt dat u het schrijven belangrijk vindt om te doen. Er moet dus iets gebeuren, maar ja, wat? U heeft vast al op het internet rondgekeken. Dan heeft u dure cursussen gezien die gouden bergen beloven. Die vertellen aan iedereen hetzelfde. Ze zijn zo commercieel, daar heeft u eigenlijk niets aan.

Er bestaan ook van die invulboekjes, maar ja, wat u wilt opschrijven heeft meer diepgang dan in zo’n boekje past. Dus dat werkt evenmin. Goed nieuws: dat levensverhaal opschrijven gaat best lukken, als u eenmaal weet hoe het moet.

Aan de slag

Schrijfster, gepromoveerd onderzoekster (type nieuwsgierig Aagje) en ik bied persoonlijke schrijfcoaching aan, waarmee u uw levensverhaal of uw familiegeschiedenis wel kunt opschrijven. Wat heb ik in huis?

 • Praktijkervaring: schrijfster van ruim 30 boeken (ja, vandaar dat ik het zei)
 • Nog meer praktijkervaring: sinds 2017 coach ik mensen bij het schrijven, de ervaringen staan op de site
 • Resultaatgerichtheid: als we samenwerken, komt het in orde met uw verhaal
 • Enthousiasme: ik hou van levensverhalen en families met Indische roots, u heeft dus in mij een geïnteresseerde supporter

“Veel historische kennis”

Dat avontuur ga ik graag aan,’ zei ik dapper toen ik besloot een boek te schrijven op basis van een van de grootste brievencollecties ooit. De brieven van de internationale familie Van Ravenswaaij, die een periode tussen 1842 en 1961 beslaan, kreeg ik uitgewerkt overhandigd, Enthousiast ging ik ermee aan de slag, naar Sumatra en Bali en probeerde een verhaal te kneden uit de enorme brievenbrij. Toen kwam er een berichtje uit de Verenigde Staten dat een nichtje van de familie nog eens vier-tot vijfduizend brieven had gevonden. Toen zonk de moed mij in de schoenen. Een vriend raadde mij aan om contact op te nemen met Vilan. Die tip bleek een schot in de roos te zijn. Vilan loodste mij door het brievenmoeras. Zij was de lantaarn in de duistere nacht.

Er ontstond structuur in het verhaal en hoera, hoera, het werd een roman: ’Theodoor.’De eerste gesprekken waren pijnlijk omdat ik andere keuzes moest maken en bleek dat ik heel veel moest schrappen.

Ik overzag soms het verhaal niet meer en dan kwam er goede raad van Vilan. ‘Vilan, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen om het eerste hoofdstuk te schrijven.’ Het nuchtere antwoord van Vilan luidde: ‘Jasmijn, meestal wordt in de eerste zin de hoofdpersoon geboren.’ Kijk, daar heb je wat aan. Punctueel, vakkundig, in het bezit van een zeer rijke historische kennis, coachend en buitengewoon plezierig om mee samen te werken, dat is Vilan ten voeten uit. Ik kan haar van harte aanbevelen. Met grote dank.

Jasmijn Derckx

“Zelfvertrouwen gekregen”

Ik heb me enorm bemoedigd gevoeld. Vooral toen ik je mijn eerste stuk stuurde. Ik was echt bang. Had een reprimande en afkeuring verwacht.
Maar jouw opmerking was postief over emotie en korte dansende zinnen die goed bij elkaar pasten. Jouw antwoorden maakten mij ‘blij van binnen’ en gaven me de moed om verder te gaan. Door jou heb ik echt zelfvertrouwen gekregen. Ik ‘durf’ nu veel meer. Je hebt me echt enorm geholpen. Wijzer gemaakt.
Praktisch gezien hebben je opmerkingen mij verder geholpen Ik kan er ‘mijn werk’ (hobby) veel makkelijker door doen. En ook met veel plezier.
Het is net of je me wakker hebt geschud. Ik heb vroeger ook wel wat geschreven. Maar ik was altijd bang. Ik had niemand waar ik wat aan kon vragen. Ik voel me nu prettig. Ik loop nu soms met een verlangend gevoel rond om weer een pennEVruchtje (ik schrijf met één pen. Een vlo heeft ook een kop.) te produceren. Ik meen het uit de grond van mijn
hart: Ik ben je echt heel dankbaar. – Hou je vast – Soms zeg ik trots dat wat ik heb geschreven ik aan een dame laat zien die doctor in de Nederlandse letteren is…

Jaap Brink

“Ik vertelde gemakkelijk”

Ik wilde professionele schrijfcoaching. In mijn bezit was een document met herinneringen van mijn zuster. Eerder had ik daar mijn herinneringen aan toegevoegd maar het lukte me verder niet. Ik wilde het proces van herinneren en schrijven afronden. De telefonische coaching heb ik ervaren als vriendelijk en ongedwongen. De sfeer was uitnodigend, waardoor ik op zich gemakkelijk vertelde. Het ophalen van de herinneringen kostte me emotioneel veel moeite. Dat ik de herinneringen met Vilan kon delen, maakte het gemakkelijker. Mijn dochter laat een boek maken van wat ik heb geschreven. Dan is het echt af.

Edward Burer

“Plezierig contact”

De coaching heb ik ervaren als stimulerend, inspirerend en enthousiasmerend. Dat zijn de kernwoorden van dit traject. Kennis en kunde van de Nederlandse taal, van Indië en van de verschillende (online) informatiebronnen is van enorme waarde geweest. Ook de vlotte reacties bij vragen en (dreigende) haperingen bij het schrijven zorgden voor een plezierig contact. De nabijheid van het enthousiasme voor het (Indische) levensverhaal, was nooit te dichtbij. Voorstellen tot wijzigingen in de tekst waren ook voorstellen waar ik over kon nadenken en kijken of het, wat mij betreft, paste. Over de kantoorsessie: Het was goed elkaar een keer te ontmoeten, hoewel het mail en telefonisch contact altijd plezierig verliep en het mij voldoende leek. Ik had niet het gevoel iets te missen. Ik had natuurlijk al een voorstelling van mijn coach door haar lezingen op Bronbeek, maar vis-à-vis zitten en het manuscript, voor zover dat er was, doornemen gaf toch een meerwaarde aan het traject. Dat merkte ik aan het contact na de kantoor sessie.

Een en ander liep (nog) gemakkelijker. Het resultaat is een enorm succes geworden. Besprekingen vooraf over vormgeving en het drukken van boeken was voor mij een eye opener. Er ligt nu een prachtig boek, mooi uitgegeven. Vilan’s idee van een ‘officiële’ presentatie van het boek is bij familie en vrienden in zeer goede aarde gevallen. Zij hebben het als bijzonder inspirerend ervaren. Het boek is ook geweldig enthousiast ontvangen. Daar ben ik enorm blij mee. Het was zeker niet zo’n fraai vormgegeven en leesbaar boek geworden zonder het coaching-traject van Vilan.

Renée Douglas Broers

“Belangrijke steun”

Tijdens mijn studie aan de Open Universiteit en met name toen ik de mastermodule ‘De koloniale ervaring vanuit letterkundig en historisch perspectief’ deed, heb ik veel gehad aan de raadgevingen die Vilan van de Loo mij op Nederlandsch-Indisch literair gebied heeft gegeven. Ook nadat ik mijn boek ‘Donderhagen’ werd uitgegeven heeft ze mij met zeer bruikbare promotionele tips zeer geholpen en heb ik haar als een belangrijke steun in de rug ervaren.

Coen Stiemer, schrijver boek ‘Donderjagen’

“Ik kreeg inspiratie”

De tekst voor mijn boek ‘De zon in zijn ogen’ over de unieke gebeurtenissen in het leven van mijn vader had ik in een Word document geplaatst. Door mijn achtergrond als project manager wist ik dat ik vele delen te zakelijk geschreven had. Ik ging op Internet op zoek naar hulp om de tekst om te buigen naar een leesbaar verhaal. Initieel ging mijn interesse uit naar een schrijfcursus waar ik met wat basis principes mezelf verder kon ontwikkelen. Ik kwam op deze website terecht en las over persoonlijke schrijfcoaching. Initieel aarzelde ik ietwat. Ik vroeg mezelf af of deze manier voor mij zou kunnen werken omdat ik in Australië woon. Na email contact met Vilan van de Loo communiceerden we op afgesproken tijden via Whats App. Al tijdens onze eerste telefoonsessie wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Aan de andere kant van de lijn zat een gepassioneerde vakvrouw, die oprecht geïnteresseerd was. Ze creëerde bij mij een gevoel dat het zeg maar haar roeping was om mij te helpen te ontwikkelen in het schrijven. Ze deelde haar kennis en ervaring op een prettige manier. Vilan wist een klik tussen ons te creëren door de juiste resultaatgerichte aandacht te geven en te luisteren. Ook stelde ze de juiste vragen die mij stimuleerde situaties over mijn vader naar boven te halen en op een juiste manier te beschrijven. Ze wist mij te inspireren en spoorde me aan mijn schrijfstijl te verbeteren, dat zij later weer doornam en van opmerkingen voorzag. Elk gesprek weer verkenden we samen mijn mogelijkheden tot verbetering in het schrijven, waarbij Vilan mij eenvoudig en duidelijk richting gaf. Ter afronding van elke sessie formuleerde ze een conclusie, actieplan en nieuwe datum. Ook tussentijds, in ons emailverkeer was ze een spons aan informatie. Vilan wist me met haar gedetailleerde kennis over de Nederlandse koloniën en de cultuur van de Nederlands-Indische mensen regelmatig te verrassen. Tenslotte heeft zij bijgedragen aan het opleveren van een leesbaar manuscript, dat meerdere mensen mogelijk interesseert. Ik kan u de persoonlijke schrijfcoaching van Vilan van de Loo van harte aanbevelen.

Renée Belloni, schrijfster van ‘De zon in zijn ogen’

Is het iets voor mij?

 • U heeft een idee waar uw levensverhaal over moet gaan, ook al is het nog vaag
 • U heeft tijd en motivatatie om aan uw levensverhaal te werken
 • U weet voor wie u het opschrijft
 • U wilt graag dat het levensverhaal (eindelijk) op papier komt
 • U wilt graag delen in de kennis en kunde van iemand die meer dan dertig boeken heeft geschreven
 • U wilt niet zelf het wiel uitvinden, daar gaat veel te veel tijd in zitten

Voor wie is persoonlijke schrijfcoaching?

Dat willen-maar-niet-kunnen is iets positief, op zich. De frustratie zegt dat u het schrijven belangrijk vindt om te doen. En dat het helaas niet vanzelf gaat. Er moet dus iets gebeuren, maar ja, wat? U heeft vast al op het internet rondgekeken. Dan heeft u dure cursussen gezien die gouden bergen beloven. Die vertellen aan iedereen hetzelfde. Ze zijn zo commercieel, daar heeft u eigenlijk niets aan.

Er bestaan ook van die invulboekjes, maar ja, wat u wilt opschrijven heeft meer diepgang dan in zo’n boekje past. Dus dat werkt evenmin. Goed nieuws: dat levensverhaal opschrijven gaat best lukken, als u eenmaal weet hoe het moet.

Die schrijfcoaching, hoe gaat dat dan?

Zo eenvoudig en doeltreffend en gezellig mogelijk. Ik ben gericht op resultaat, en het resultaat is dat uw levensverhaal af moet komen. De coaching staat dus in dienst van dat doel. Het gaat zo:

 • in het eerste gesprek stellen we samen vast wanneer het verhaal af moet zijn en idealiter maken we ook een hoofdstukindeling,
 • vervolgens gaan we om de week telefonisch uw werk bespreken, wat goed gaat, waar u tegenaan loopt, waar u aan twijfelt en waar u tevreden over bent; dat gesprek duurt zeker een uur maar vaker anderhalf uur,
 • voorafgaand aan dat gesprek stuurt u mij uw werk op, dat gaat per mail,
 • heeft u tussendoor vragen? Kan ook per mail,
 • gebeurt er iets op het laatste moment voor de afspraak, dan stuurt u een berichtje via whatsapp,
 • we spreken in vertrouwen, wat u vertelt blijft tussen u en mij. En wat ik aan u vertel ook,
 • bij moeilijke stukken in het schrijven of in uw gevoel daarover, bied ik u een luisterend oor en mijn digitale schouder om op te leunen,
 • ik denk met u mee over onderzoek doen, over de historische context, een boek uitgeven of niet, hoe een drukker werkt en of u ja dan nee iets zou kunnen doen met een boekpresentatie.

U ziet het: gemakkelijk en doeltreffend. We kunnen alletwee in de pyjama blijven.

Snap ik. Wat heb ik aan de schrijfcoaching?

Schrijfcoaching kan het verschil betekenen tussen het verhaal dat u wilt schrijven komt er wel of het komt er niet. Want:

 • u schrijft gemakkelijker want u krijgt van mij structuur,
 • u bespaart veel tijd aan zelf schrijfproblemen oplossen, want van mij krijgt u meteen advies,
 • u bent productiever, want u weet dat er een volgende coachingafspraak komt, dit is de beroemde stok achter de deur,
 • u beleeft meer plezier aan het schrijven wanneer u een positieve supporter heeft en dat ben ik graag,
 • is er oude pijn en komt die boven, dan mag die er zijn; ik ben zelf in therapie geweest en ik weet hoe belangrijk praten en luisteren kan zijn. U krijgt dus mijn luisterend oor,
 • al met al heeft dus wat aan mij, ik help al per 2017 mensen met hun levensverhaal, hun ervaringen staan op deze site.

Is zeker ontzettend duur, zoiets?

Persoonlijke coaching kost 298 euro per maand, inclusief alles dus twee coachingsessies. Wilt u liever eens per maand, kan ook, dat is het 149 euro per maand.

Dat ‘alles’ wil zeggen, zonder inschrijfkosten of administratiekosten of wat dan ook. U kunt elke maand opzeggen. Of een maandje pauze nemen en dan weer terugkomen. Of na drie maanden uw eigen koers gaan varen. Zelf hou ik van vrijheid dus dat bied ik u ook aan. Het mooie is ook, na het werken met mij weet u hoe u een levensverhaal schrijft. Dus erna kunt u het helemaal zelf.

Per maand besteed ik gemiddeld 5 uur aan ons traject: de gesprekken, de voorbereiding, de verwerking. En soms zoek ik wat voor u op of ik maak een uitleg-video speciaal voor u.

Wat moet ik doen?

Ik zie twee opties.
Optie A. Hopen dat het levensverhaal zichzelf gaat schrijven, u heeft die uitdrukking vast weleens gehoord. Misschien heeft u geluk.
Optie B. Beslissen dat u in actie komt en met mij een overleggesprek gaat voeren.

Een klik is belangrijk voor mij, hoe moet dat?

Misschien wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint. Snap ik. Een stem horen, voelen of het klikt, dat weegt ook mee.
U kunt in mijn agenda een bel-afspraak inplannen. Die agenda staat hier. Als u liever mailt, stuur me dan via het formuliertje hieronder wat dagen en tijdstippen waarop u kunt en dan bel ik gewoon op wanneer we een afspraak hebben. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend. We zijn niet meteen getrouwd. Als het niks voor u is, zeg ik het eerlijk.
Het kost dus alleen een beetje tijd en dat weet u meer.

Doen? Vul het formuliertje hieronder in: dan hebben we een telefoon-afspraakje. Ja, in het nette, bedoel ik.

Even overleggen

Ik zeg het voor de zekerheid nog een keertje. Wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint? Snap ik. Gewoon even mailen via het formulier wanneer het ongeveer uitkomt, en dan bel ik gezellig op. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

“Ik ontdekte hoe leuk schrijven is”

Jouw schrijfcoaching heeft mij zeker ondersteuning gegeven bij het schrijven van mijn eerste boek. Ik wilde een familieboek schrijven. Ik was intussen al begonnen met het schrijven. Ik had al wat verhalen op papier. Maar op een gegeven moment raakte ik de weg kwijt in de chronologie. Ik raakte vast, maar had geen inspiratie meer. En er was niemand die mij adviseerde hoe verder te gaan, hoe ik het schrijven weer kon oppakken. Mijn verhalen bleven ergens in het digitale archief liggen.
Ik wilde nog steeds een familieboek schrijven. Heb gegoogled op schrijfcoaching en vond de beschrijving over de schrijfster Vilan van de Loo heel mooi.  Ze is niet Indisch,  “maar ik ben aangeraakt door Indië”, dit laatste sprak me aan. Ik ben n.l. wel Indisch.  Na een kort intakegesprek wist ik dat Vilan mijn schrijfcoach wordt. Het klikte tussen ons. Ook heb ik haar opgezocht in de Tong Tong Fair van dit jaar, 2022.
Tuurlijk had ik twijfels, waar ben ik aan begonnen? Wat als het niet meer klikt tussen ons beiden.
Coaching van Vilan is prettig. Ze laat je in je waarde. Maar licht toe hoe het beter zou kunnen en adviseert op een prettige manier. Stel dat mijn verhaal geen verhaal is. Zelfs toen het manuscript definitief werd, twijfelde ik nog steeds over de inhoud van mijn boek. Maar Vilan heeft de twijfels weggenomen.
Haar uurtarief vond ik wat aan de hoge kant. Maar het fijnste is dat je de frequentie van coaching zelf kan bepalen. Dus dan ook op de prijs.
Ik heb geleerd hoe je een verhaal schrijft. Hoe je de lezer meeneemt in je verhaal. Schrijfstijl, chronologie, de tijd in het verhaal en nog veel meer. En Vilan is altijd bereikbaar voor nader advies. Advies hoe te handelen met beeldmateriaal. Publiceren van beeldmateriaal zonder toestemming van de eigenaar kan je geld kosten. Wist ik veel.
Door de coaching van Vilan heb ik ontdekt dat schrijven erg leuk is. Dit heeft mij verrast. En ik ga zeker een tweede boek schrijven.

Rita van der Werff, schrijfster van: Zeg Mientje, zijn er op Manado veel mooie meisjes?

Vragen staat vrij

Moet ik talent te hebben om te schrijven?2022-02-28T19:37:09+02:00

Liever niet, eigenlijk. Talent maakt lui. Getalenteerde mensen geloven te snel dat het goed zit. Geef mij maar iemand die bereid is met gevoel te schrijven.

Maar ik ben niet creatief, is dat erg?2022-02-28T19:37:23+02:00

Helemaal niet. Er zijn altijd technische trucjes die ik u kan leren zodat een tekst levendig wordt. Dus dat is helemaal geen probleem.

Misschien is mijn Nederlands niet goed genoeg, kan dat?2022-02-28T19:37:37+02:00

Het belangrijkste is dat het verhaal er komt, de -d en -dt zijn van minder belang. Daar kan ik u in de eindversie mee helpen. Als u een email kunt schrijven, dan kunt u ook het levensverhaal opschrijven. Het is een kwestie van structuur en dan heel veel zinnen achter elkaar schrijven.

Ik weet niet wat de familie ervan vindt, misschien kwets ik mensen, hoe moet dat?2022-02-28T19:37:52+02:00

Familie kan moeilijk doen, dat is waar. Maar het kan altijd meevallen. We kunnen overleggen hoe erg het nu eigenlijk echt is. En in het uiterste geval maakt u twee edities van het levensverhaal: eentje voor de familie en eentje voor degenen die het echt moeten weten.

Hoeveel tijd kost het?2022-02-28T19:38:13+02:00

Dat bespreken we in het eerste gesprek. Iedereen schrijft in een ander tempo. Wanneer u elke dag gemiddeld een uurtje aan het werk kunt besteden, dan komt u al heel ver.

Hoe lang doe ik erover?2022-02-28T19:38:29+02:00

Dat hangt af van uw ambitie. Wilt u 500 pagina’s schrijven dan duurt het langer dan wanneer u 50 pagina’s ook mooi vindt. Dat bespreken we dan ook.

Ik ben nogal eens in het buitenland, hoe moet dat met de coaching?2022-02-28T19:38:43+02:00

We verplaatsen een afspraak of we telefoneren via Whatsapp, net wat het gemakkelijkste is.

Ik voel ervoor. Wat nu?2022-02-28T19:39:04+02:00

Laten we telefonisch kennismaken en samen overleggen of het een goed idee is. Dan horen we elkaars stem, en dat is gemakkelijker en gezelliger dan de hele tijd mailen.

Kan ik je ook mailen, dat formulier lukt niet.2022-02-28T21:53:56+02:00

Ja, dat kan. Het mailadres is info dan zo’n apestaartje en dan indischeschrijfschool.nl, en dan alles achter elkaar.

Cursisten die u voorgingen

Oma’s uit Indië

“Dankzij de kookschriften van mijn oma Miet kon ik een Indisch culinair bedrijf beginnen. Ik heb het vernoemd naar haar laatste adres in Batavia, als eerbetoon aan haar. Mijn ketjap sedeng heeft de oude klassieke smaak, dat is voor mij oma’s smaak. Maar ik had oma zelf zo graag beter gekend. Ik hoop dat alle oma’s uit Indië meedoen met de cursus van Vilan.”

oma Miet

Een goed klankbord

“Een boek schrijf je nooit niet alleen! Deze oneliner die inmiddels een cliché is geworden, maar een die toch waarheid blijft.Ook in mijn geval. Vilan was een goed klankbord voor mij. Zij kon zich inleven in mijn doelstellingen, en gaf mij structuur in de grote hoeveelheid informatie die ik had verzameld. Ik heb fijn met haar samengewerkt voor mijn boek, en onze samenwerking is nog niet gestopt. Op dit moment werken we samen, met Geertje, aan een vernieuwd Bronbeek Bulletin.”

John Klein Nagelvoort

Ga naar de bovenkant