Ik ben blij met Vilans cursus. Daar staan tips in om je aan de gang te krijgen en te houden. Op een leuke, duidelijke, inventieve wijze opgebouwd. De cursus is een verhaal op zich, alleen gaat dit over ons, degenen die hun Indisch levensverhaal op schrift moeten stellen. Ik heb er best veel aan gehad, goede ideeën opgedaan en: mijn boek is nu klaar.
Voor de cursus dacht ik, nu kan ik eindelijk eens alles op papier krijgen met hulp. Hoe mooi zou dat zijn? Ik, een verhaal, mijn verhaal zelfs. Nu ik ermee bezig ben, merk ik dat er veel bij komt kijken. Ik leer weer over mijn verleden wat ik vergeten was. Het waren kostbare herinneringen en die heb ik weer terug. Ze staan vast en blijvend. Ik durf ook beter vragen te stellen wat ik eerst niet zo makkelijk deed. Het moeilijkste van de cursus is om zelf in mijn verleden te spitten en niet iedereen weet hiervan of kan hierbij helpen. Qua lesstof is het niet moeilijk en ik zou niet weten hoe dit makkelijker kan want het is zo duidelijk. Ik kan de cursus Levensverhaal schrijven aan iedereen aanbevelen want iedereen heeft een eigen verhaal. Je leert niet alleen hoe je een verhaal moet schrijven, er komt zoveel meer bij kijken. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je vragen moet stellen, hoe je bepaalde gevoelige onderwerpen anders kan aanpakken. En in mijn geval leer ik mijn verleden te verwerken waarvan ik dacht dat het niet mogelijk was. Je gaat anders kijken en denken. Ik hoop dat ik straks mijn leven op papier heb. Dat ik het uit mijn hoofd kan zetten maar dat ik het binnen bereik heb mocht ik een terug blik willen werpen. Als ik dan naar iets fijns wil kijken of een herinnering terug wil, dat ik dat dan gewoon kan lezen. Dat het is er is. De cursus is helder, duidelijk, structureel en wordt op een vaste dag en tijd verstuurd. En mocht je vragen hebben, Vilan staat werkelijk altijd voor je klaar. Top!
Jeanine van Zandvoort
Cursiste
Ik zou een ieder aanraden om de uidaging aan te gaan om wat je interesse heeft eens op papier te zetten. De lessen op zich vind ik erg leerzaam en ik zal ze nog regelmatig raadplegen.
Cees Piket, schrijver van Indonesië, van Banda Aceh tot Jayapura
Cursist
Het valt niet mee als alles alleen uit jezelf moet komen. Precies op dat vlak geeft Vilan van de Loo mij erg veel met haar schrijfcursus. Zij antwoordt heel praktisch op mijn vragen waar te beginnen, hoe door te gaan, waar te stoppen. Vooral omdat ik mij het schrijven niet eigen hoef te maken door theorie te verteren. Vilan laat kunnen ontstaat door doen. Heel praktisch, makkelijk te begrijpen en daardoor prettig stimulerend.
Lody Zandbergen
Cursist
De lessen waren een voortdurende bron van inspiratie. Met elke les verdiepte het inzicht en het 'vakgevoel'. Ik heb dan ook altijd naar de volgende uitgekeken. Zelfs als je bij een bepaalde les het gevoel had een andere weg te moeten volgen, hielp het je om bewust te kiezen. Kortom chapeau zoals we dat hier in België zeggen.
Loh Huang
Cursist
Ik zat met vragen over de familiegeschiedenis. Ik had niemand met wie ik daarover kon praten en die me antwoord op de vragen zou kunnen geven. Ik had al vaker het idee om eens op te schrijven wat ik wel wist en of dat een geheel zou vormen. Ik had een kort verhaal geschreven en dat vroeg gewoon om een vervolg of aanvulling, maar hoe doe je dat in je eentje? Bij toeval kwam ik bij de indische schrijfcursus. Als er nu een vraag opkomt zeg ik tegen mezelf: dat staat toch duidelijk en helder verwoord in mijn boek En dan is het weer rustig in mijn denkhoofd. Ik schreef je al eerder dat ik het zo'n wonder vond dat wat je in de lessen beschreef en vertelde (uit eigen ervaring) zo precies aansloot bij mijn stappen in schrijven en denken. Dus wat dat betreft ben ik niet de doorsnee schrijf- leerling. En hoe dat tot stand gekomen is, weet ik – nog – niet. Wel weet ik dat ik al jaren in mijn hoofd een soort rommelig boek had zitten. Wat ik wel moeilijk vond was de fase van afstand nemen, terwijl ik wist dat er nog iets komen moest. Ik heb dat braaf, maar met tegenzin gedaan en tot mijn verbazing kwam toen het beslissende hoofdstuk uit mijn computer rollen. Daar ben ik nog steeds verbaasd en verheugd over. Lezen over de geschiedenis, onder andere in oude nummers van Moesson, is voor mij ook erg stimulerend geweest. Het moeilijkste vond ik het voorbereiden van mijn levensverhaal voor publicatie, wat de beste keus is: publiceren of in eigen beheer uitgeven en alle ellende die er dan bij komt, het teruglezen van de inhoud, één, twee, drie keer…dat valt niet echt mee…zeker als je toch alles erg allenig moet doen. Ik zal het nog eens moeten controleren, en dat zie ik niet meer zitten. Gelukkig heeft mijn neef dat aangeboden! Wel vond ik het een steun dat ik wist dat ik je kon lastigvallen met mijn vragen. Ook na het beëindigen van de officiële cursus.
Eline Vis
Cursiste
Dankzij de kookschriften van mijn oma Miet kon ik een Indisch culinair bedrijf beginnen. Ik heb het vernoemd naar haar laatste adres in Batavia, als eerbetoon aan haar. Mijn ketjap sedeng heeft de oude klassieke smaak, dat is voor mij oma's smaak. Maar ik had oma zelf zo graag beter gekend. Ik hoop dat alle oma's uit Indië meedoen met de cursus van Vilan.
OmaMiet.nl - Marc Tierolf
Indisch culinair bedrijf
Een boek schrijf je nooit niet alleen! Deze oneliner die inmiddels een cliché is geworden, maar een die toch waarheid blijft.Ook in mijn geval.  Vilan was een goed klankbord voor mij. Zij kon zich inleven in mijn doelstellingen, en gaf mij structuur in de grote hoeveelheid informatie die ik had verzameld. Ik heb fijn met haar samengewerkt voor mijn boek, en onze samenwerking is nog niet gestopt. Op dit moment werken we samen, met Geertje, aan een vernieuwd Bronbeek Bulletin.
John Klein Nagelvoort
a uteur Toean Stammeshaus