Cursus levensverhaal

Elk leven is een verhaal. Ieder steentje in een mooi mozaïk is belangrijk voor het grote geheel, en uw verhaal is ook een steentje.

Cursus levensverhaal

“Als wij ons verhaal niet vertellen, dan is het straks net of er nooit Indische mensen zijn geweest,” zei de man tegen mij. Daar maakte hij zich boos over. Een sterke persoonlijkheid. Ik bewonderde hem.

Ik weet ook, dat velen uit bescheidenheid zwijgen over vroeger. Omdat ze denken dat het verhaal al zo vaak door anderen is verteld. Of omdat ze niet goed weten hoe het allemaal op papier te krijgen.
Dan blijft het liggen en zoiets is net als een steentje in een schoen, het gaat steeds meer pijn doen. Uw levensverhaal had er al lang moeten zijn. Maar ja.

Wat als uw levensverhaal verloren gaat?

Een Indisch levensverhaal is extra belangrijk. Voor de kinderen en kleinkinderen, die moeten weten wat Indisch betekende en betekent in de familie. Ze leven immers in de Hollandse maatschappij van vandaag de dag, waar veel mensen nog altijd het verschil niet kennen tussen Indonesisch en Indisch. Erg, hè?

Schrijven is blijven

De generaties die nu opgroeien, weten veel niet van vroeger. Ze hebben geen idee van het dagelijks leven uit Indië. Op school leren ze het niet.

Dan blijven de persoonlijke verhalen over, van degenen die het weten kunnen. Iemand die de moeite nam van vertellen of opschrijven. Misschien denkt u aan de kinderen of kleinkinderen, maar er zijn ook neven, nichten en andere kinderen die op een dag vragen gaan stellen.

De generatie waarvan u deel uitmaakt, heeft een belangrijk verhaal te vertellen. U heeft de grote veranderingen meegemaakt en in uw eigen leven doorvoeld. U bent kind van ouders die deel uitmaakten van dat grote oorlogsverhaal. Hoe was dat voor u? Heeft u zich staande kunnen houden? Hoe ging dat? Leg het vast, nu het nog kan.

Maar hoe moet het…

U kunt gaan zitten met een schriftje en dat zien vol te krijgen. Dat kan, al vind ik dat uw levensverhaal best wat meer kan zijn dan een schriftje. Er zijn ook speciale cursussen autobiografisch schrijven, vaak in zaaltjes. Misschien schrijft u liever wanneer het u uitkomt. En daarbij, in dat schoolse gedoe met huiswerk heeft u niet zo’n zin. U bent zelfstandig ingesteld. Eigenlijk heeft u alleen uitleg nodig hoe zo’n levensverhaal op te schrijven.

Hier is de cursus Levensverhaal schrijven

Ik ga u helpen uw levensverhaal op te schrijven, volgens dezelfde methode waarmee ik zelf mijn boeken schrijf. Eerst informatie verzamelen, dan die ordenen en daarna schrijven. Hoe ik dat precies aanpak, leg ik uit in een les. Dat is geen technisch gedoe, hoor. Daar snap ik zelf ook niks van. Wanneer u een mail kunt openen, dan kunt u meedoen.

Elke week krijgt u van mij een les met daarbij een werkblad. Zo ontdekt u stap voor stap hoe het moet: hoe begin je nou zoiets, wat zijn de grenzen van uw boek (niet alles hoeft erin), hoe maakt u hoofdstukken en hoe schrijft u een hoofdstuk, wat zijn goede onderwerpen voor een hoofdstuk, wat te doen als u niet alles meer weet, hoe u omgaat met onderwerpen die voor u moeilijk zijn en met privacy van anderen. En meer! En nog meer!! Want het is wel een jaar lang!

U krijgt voorbeelden die u kunt bekijken en nadoen. Die staan op werkbladen. Kan niet mis gaan! En u kunt mij altijd mailen met vragen. Samen komen we er wel uit.

Is deze cursus geschikt voor u?

  • Leeftijd: De jeugd heeft de toekomst maar ouderen hebben het verleden. U bent toch hopelijk geen achttien meer?
  • Opschrijven: U vindt het leuk om nou eindelijk eens het verhaal van uw leven op papier te zetten.
  • Indië: U bent verbonden met Indië, en dat voelt u ook.
  • Tijd: U kunt de tijd nemen voor uzelf en uw verhaal.
  • Plezier: U bent bereid plezier te beleven aan het opschrijven van uw herinneringen.
  • Doorgeven: Van binnen weet u dat doorgeven van het verleden belangrijk is.

Tip: bij twijfel is altijd overleg mogelijk.

Het valt niet mee als alles alleen uit jezelf moet komen. Precies op dat vlak geeft Vilan van de Loo mij erg veel met haar schrijfcursus. Zij antwoordt heel praktisch op mijn vragen waar te beginnen, hoe door te gaan, waar te stoppen. Vooral omdat ik mij het schrijven niet eigen hoef te maken door theorie te verteren. Vilan laat kunnen ontstaat door doen. Heel praktisch, makkelijk te begrijpen en daardoor prettig stimulerend.

Lody Zandbergen, cursist

Achteraf het jaar overziend heb ik vooral veel gehad aan de systematische en gestructureerde opbouw van het ”boek” meteen van af het begin. Dat heeft het schrijven tot een plezier gemaakt. Verder was het een bijzondere ervaring dat ik op een gegeven moment wist dat het boek niet “af” was en dat er na twee weken rust opeens een slot zich in mijn hoofd aandiende, dat was echt bijzonder om mee te maken.
Dus: als je begint, weet je soms niet hoe het schrijfproces verder gaat. De lessen zijn heel duidelijk, leuk geïllustreerd en heel goed te volgen. Maar wat me verbaasde was dat ze helemaal overeen kwamen met mijn eigen schrijfproces en voortgang. En ik begon er zelfs naar uit te kijken: vrijdag ochtend: “wat zal de inhoud van de nieuwe les zijn?”. Je betrokkenheid heeft me een steuntje in de rug gegeven. Ik ben er heel erg blij mee.

Eline Vis, cursiste

Dankzij de kookschriften van mijn oma Miet kon ik een Indisch culinair bedrijf beginnen. Ik heb het vernoemd naar haar laatste adres in Batavia, als eerbetoon aan haar. Mijn ketjap sedeng heeft de oude klassieke smaak, dat is voor mij oma’s smaak. Maar ik had oma zelf zo graag beter gekend. Ik hoop dat alle oma’s uit Indië meedoen met de cursus van Vilan.

Tjemaralaan 14 - Marc Tierolf, Indisch culinair bedrijf

De lessen waren een voortdurende bron van inspiratie. Met elke les verdiepte het inzicht en het ‘vakgevoel’. Ik heb dan ook altijd naar de volgende uitgekeken. Zelfs als je bij een bepaalde les het gevoel had een andere weg te moeten volgen, hielp het je om bewust te kiezen. Kortom chapeau zoals we dat hier in België zeggen.

Loh Huang, Cursist

Ik ben blij met Vilans cursus. Daar staan tips in om je aan de gang te krijgen en te houden. Op een leuke, duidelijke, inventieve wijze opgebouwd. De cursus is een verhaal op zich, alleen gaat dit over ons, degenen die hun Indisch levensverhaal op schrift moeten stellen. Ik heb er best veel aan gehad, goede ideeën opgedaan en: mijn boek is nu klaar.

Noor de Ruyter de Wildt, Cursiste

Een jaar lang cursus? Serieus, wat kost dat?

Valt reuze mee. Het is 250 euro voor de gehele cursus. Waar vindt u een jaarcursus voor dat bedrag? Kijk ook even naar de twee bonussen hieronder.

  • U kunt op elk moment instappen
  • Elke week een les in de mail, met een werkblad
  • Prijs: 250 euro voor de gehele cursus van een jaar lang (en niks inschrijfgeld)
  • De cursus is gratis voor 90 jaar en ouder
  • Bonus 1: per mail vragen stellen over uw werk
  • Bonus 2: een half uur telefonische coaching met mij, door uzelf in te plannen wanneer u denkt: nou even overleggen
  • Wilt u overleggen? Dat kan per mail. Als u even wilt telefoneren, laat het mij dan weten. Dan nemen we rustig de tijd

Hoe kan ik meedoen?

U kunt mij via het formuliertje mailen dat u meedoet. Dan stuur ik u de betaalgegevens en na betaling krijgt u vanzelf de eerste en alle daarna volgende lessen in de mailbus. Zo gemakkelijk is het.

Overleggen per telefoon gaat snel en gemakkelijk, wanneer u een dag en uur in mijn digitale agenda reserveert. Lees hier meer over hoe dat gaat.

Even overleggen

Ik zeg het voor de zekerheid nog een keertje. Wilt u eerst telefonisch overleggen voordat u ergens aan begint? Snap ik. Gewoon even mailen via het formulier wanneer het ongeveer uitkomt, en dan bel ik gezellig op. Een gesprek is gratis en voor u en mij vrijblijvend.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Cursisten die u voorgingen

“Erg leerzaam”

Ik zou een ieder aanraden om de uidaging aan te gaan om wat je interesse heeft eens op papier te zetten. De lessen op zich vind ik erg leerzaam en ik zal ze nog regelmatig raadplegen.

Cees Piket

“Schrijven wilde ik altijd al leren”

Vilan ken ik van enkele jaren her. Ik werkte, en werk nog steeds, in de Koninklijke Bibliotheek, daar was het dat ik Vilan tegenkwam, zij als lener, ik als bibliotheekmedewerker. Ik vond haar direct sympathiek. Zoiets leer je jezelf niet aan, dat is er vanaf het eerste moment, of niet. Ik leerde dat ze schrijfster was, en Nederlands studeerde. We deelden Nederlands-Indië, ontdekte ik. Zij als schrijfster, ik als zoon uit de derde generatie. Voor haar was en is het een passie, voor mij was het iets dat in de verte meespeelde, maar niet direct. Vorig jaar kwam ik op een website een artikel van Vilan tegen. Ik vroeg me af hoe het met haar ging. Op haar website zag ik dat ze naast schrijfster ook schrijfcoach is. Leren schrijven heb ik altijd gewild. Een afspraak was snel gemaakt.
Ik liep die zomer al rond met het verlangen om mijn eigen leven op een rij te zetten. Vilan hielp structuur in mijn verhaal aan te brengen. Ze leerde me hoe ik mijn materiaal moest verzamelen, en hoe je je herinneringen kan beschrijven. Ze las mee en zag bijvoorbeeld dat ik als een observator schreef, misschien minder als een emotionele deelnemer. Het kan je helpen je verhalen directer en pakkender te maken. Tegelijkertijd gaf het schrijven en de gesprekken mij meer inzicht in mijzelf.
Wat onverwachts gebeurde was het besef hoe sterk ik met Nederlands- Indië verbonden ben. Ik heb nog veel werk te doen. Maar ik ben onderweg. En heb het plan voor toneel werk te maken. Mocht u een professioneel schrijver willen worden, of uw eigen verhaal op schrift willen zetten, dan kan ik u Vilan van de Loo van harte aanbevelen. In beide gevallen heeft u een deskundige en fijne schrijfcoach als begeleidster.

Victor Olivier