Wat als uw levensverhaal verloren gaat?

“Als wij ons verhaal niet vertellen, dan is het straks net of er nooit Indische mensen zijn geweest,” zei de man tegen mij. Daar maakte hij zich boos over.  Een sterke persoonlijkheid. Ik bewonderde hem.

Ik weet ook, dat velen uit bescheidenheid zwijgen over vroeger. Of omdat ze niet goed weten hoe het allemaal op papier te krijgen.

Een levensverhaal schrijven is terugkijken op uw leven. Hoe is dat tot dusver verlopen? Het gaat over gebeurtenissen, over gedachten en gevoelens. Op uw ouders en uw opvoeding. Verhuizen. Liefde en vriendschap. Misschien ook de oorlog en wat erna kwam. Al die ervaringen. Hoe ouder u bent, hoe meer u weet.

Een Indisch levensverhaal heeft een extra betekenis.  Zeker in de Hollandse maatschappij van vandaag de dag, waar veel mensen nog altijd het verschil niet kennen tussen Indonesisch en Indisch. Erg, hè?

Het is bevestigen dat het Indische er mag zijn. En ook uitleggen wat het is, gewoon door uw leven op te schrijven. Wanneer u zich kind van Indië voelt, is uw verhaal belangrijk.

Schrijven is blijven

De generaties die nu opgroeien, weten veel niet van vroeger. Ze hebben geen idee van het dagelijks leven uit Indië. Op school leren ze het niet.

Dan blijven de persoonlijke verhalen over, van degenen die het weten kunnen. Iemand  die de moeite nam van vertellen of opschrijven.  Misschien denkt u aan de kinderen of kleinkinderen, maar er zijn ook neven, nichten en andere kinderen die op een dag vragen gaan stellen.

De generatie waarvan u deel uitmaakt, heeft een belangrijk verhaal te vertellen. U heeft de grote veranderingen meegemaakt en in uw eigen leven doorvoeld. U bent kind van ouders die deel uitmaakten van dat grote oorlogsverhaal. Hoe was dat voor u? Heeft u zich staande kunnen houden?  Hoe ging dat?  Leg het vast, nu het nog kan.

Resultaat

Aan het einde van de cursus staat uw levensverhaal op papier. Alles wat belangrijk is, heeft u opgeschreven. Dan is het er eindelijk van gekomen, kunt u zich voorstellen hoe dat voelt?

Wat u gaat leren

Ik ga u helpen uw levensverhaal op te schrijven, volgens dezelfde methode waarmee ik zelf mijn boeken schrijf. Eerst informatie verzamelen, dan die ordenen en daarna schrijven.  Hoe ik dat precies aanpak, leg ik uit in een les.  Dat is geen technisch gedoe, hoor. Daar snap ik zelf ook niks van. Wanneer u een mail kunt openen, dan kunt u meedoen.

Elke week krijgt u van mij een les met daarbij een werkblad. Zo ontdekt u stap voor stap hoe het  moet: hoe begin je nou zoiets, wat zijn de grenzen van uw boek (niet alles hoeft erin), hoe maakt u hoofdstukken en hoe schrijft u een hoofdstuk, wat zijn goede onderwerpen voor een hoofdstuk, wat te doen als u niet alles meer weet, hoe u omgaat met onderwerpen die voor u moeilijk zijn en met privacy van anderen. En meer! En nog meer!! Want het is wel een jaar lang!

U krijgt voorbeelden die u kunt bekijken en nadoen. Die staan op werkbladen. Kan niet mis gaan!  En u kunt mij altijd mailen met vragen. Samen komen we er wel uit.

Tip:  bij twijfel is altijd overleg mogelijk.

Is deze cursus geschikt voor u?

Leeftijd

De jeugd heeft de toekomst, maar ouderen hebben het verleden.  U bent toch hopelijk geen achttien meer?

Opschrijven

U vindt het leuk om nou eindelijk eens het verhaal van uw leven op papier te zetten.

Indië

U bent verbonden met Indië, en dat voelt u ook.

Tijd

U kunt de tijd nemen voor uzelf en uw verhaal.

Plezier

U bent bereid plezier te beleven aan het opschrijven van uw  herinneringen.

Doorgeven

Van binnen weet u dat doorgeven van het verleden belangrijk is.

Wat anderen zeggen over de cursus Levensverhaal schrijven:

Het valt niet mee als alles alleen uit jezelf moet komen. Precies op dat vlak geeft Vilan van de Loo mij erg veel met haar schrijfcursus. Zij antwoordt heel praktisch op mijn vragen waar te beginnen, hoe door te gaan, waar te stoppen. Vooral omdat ik mij het schrijven niet eigen hoef te maken door theorie te verteren. Vilan laat kunnen ontstaat door doen. Heel praktisch, makkelijk te begrijpen en daardoor prettig stimulerend.
Lody Zandbergen
Cursist
Achteraf het jaar overziend heb ik vooral veel gehad aan de systematische en gestructureerde opbouw van het ”boek” meteen van af het begin. Dat heeft het schrijven tot een plezier gemaakt. Verder was het een bijzondere ervaring dat ik op een gegeven moment wist dat het boek niet “af” was en dat er na twee weken rust opeens een slot zich in mijn hoofd aandiende, dat was echt bijzonder om mee te maken.
Dus: als je begint, weet je soms niet hoe het schrijfproces verder gaat. De lessen zijn heel duidelijk, leuk geïllustreerd en heel goed te volgen. Maar wat me verbaasde was dat ze helemaal overeen kwamen met mijn eigen schrijfproces en voortgang. En ik begon er zelfs naar uit te kijken: vrijdag ochtend: “wat zal de inhoud van de nieuwe les zijn?”. Je betrokkenheid heeft me een steuntje in de rug gegeven. Ik ben er heel erg blij mee.
Eline Vis
Cursiste
Dankzij de kookschriften van mijn oma Miet kon ik een Indisch culinair bedrijf beginnen. Ik heb het vernoemd naar haar laatste adres in Batavia, als eerbetoon aan haar. Mijn ketjap sedeng heeft de oude klassieke smaak, dat is voor mij oma's smaak. Maar ik had oma zelf zo graag beter gekend. Ik hoop dat alle oma's uit Indië meedoen met de cursus van Vilan.
Tjemaralaan 14 - Marc Tierolf
Indisch culinair bedrijf
De lessen waren een voortdurende bron van inspiratie. Met elke les verdiepte het inzicht en het 'vakgevoel'. Ik heb dan ook altijd naar de volgende uitgekeken. Zelfs als je bij een bepaalde les het gevoel had een andere weg te moeten volgen, hielp het je om bewust te kiezen. Kortom chapeau zoals we dat hier in België zeggen.
Loh Huang
Cursist
Ik ben blij met Vilans cursus. Daar staan tips in om je aan de gang te krijgen en te houden. Op een leuke, duidelijke, inventieve wijze opgebouwd. De cursus is een verhaal op zich, alleen gaat dit over ons, degenen die hun Indisch levensverhaal op schrift moeten stellen. Ik heb er best veel aan gehad, goede ideeën opgedaan en: mijn boek is nu klaar.
Noor de Ruyter de Wildt
Cursiste

Praktische informatie over de cursus Levensverhaal

De cursus is speciaal voor ouderen met een Indische achtergrond. U heeft geen vooropleiding nodig, alleen levenservaring.

Wilt u uw levensverhaal eindelijk op papier hebben staan? Doe dan mee.

Geef u op voor de cursus:

Gaat u aan de slag? Mail mij en dan ontvangt u de betaalgegevens. Zo wordt u cursist.
* = invullen