Sambal Start levensverhaal2024-02-03T11:13:24+02:00

Sambal Start Levensverhaal

Uw leven heeft een verhaal. Dat mag ook wel eens op papier komen te staan. Hoe u was, en wie u bent geworden.

Sambal Start levensverhaal

U wilt uw levensverhaal opschrijven. Eindelijk er eens aan toekomen. En het moet goed. U wit geen opstel schrijven. Het moet ergens over gaan, betekenis hebben, boeiend zijn.

Maar ja…

Ik weet dat velen niet tot schrijven komen. Het dagelijks leven stelt steeds weer eisen. Of u komt tot niks omdat u niet goed weet hoe te beginnen. Of omdat u denkt, ik weet wel veel maar ik heb geen structuur en dan schiet het alle kanten op, dat moet niet. Of u denkt er moet ook wat geschiedenis in, maar hoe kom ik aan informatie? Dus nou ja, dan heeft u het misschien al honderd keer uitgesteld.
En toch blijft dat verlangen in u bestaan. Er zit een verhaal in u dat eruit wil. Over uzelf. Over de invloed van vorige generaties op wie u was en bent geworden. Ze zijn deel van uw levensverhaal, dat toch helemaal over u gaat. En u wilt iets doorgeven aan de jongere generaties, zij moeten ook weten waar ze vandaan komen. Want ze zijn niet uit de lucht komen vallen.
Ik snap dat verlangen om het verhaal op te schrijven. Het gaat over je rekenschap geven wie je bent, hoe het leven tot dusver is verlopen en ook wat het voor u persoonlijk betekent om verbonden te zijn met Indië. Dat kan in elke fase van uw leven weer anders zijn. Hoe ouder u bent, hoe dieper u dat voelt. En hoe meer de jongere generaties er iets aan hebben.

Staat u achteraan in de rij in uw eigen leven?

Het gaat dus vooral om u. Dat mag best. In een levensverhaal bent u de hoofdpersoon, zoals u dat ook in uw eigen leven bent. Het schrijven is ook iets van: dit gun ik mezelf. Nu ben ik aan de beurt.

Maar hoe moet het…

U kunt gaan zitten met een schriftje en dat zien vol te krijgen. Dat kan, al vind ik dat uw levensverhaal best wat meer mag zijn dan een schriftje. Of u spreekt eens wat in op de telefoon. Tja, dat kan ook. Het levert alleen een en-toen en-toen verhaal op. Er zijn ook speciale cursussen autobiografisch schrijven, vaak in zaaltjes.
Misschien schrijft u liever wanneer het u uitkomt. En daarbij, in huiswerk heeft u niet zo’n zin. Een lange cursus hoeft voor u evenmin. Want: u bent zelfstandig ingesteld. Eigenlijk heeft u alleen praktische uitleg nodig en een goede structuur. Dan kunt u verder.

 

Hier is de Sambal Start Levensverhaal schrijven

Ik ga u helpen uw levensverhaal op te schrijven, volgens dezelfde methode waarmee ik zelf mijn boeken schrijf. Maar het is een kick start, dus het gaat snel, goed en daarna kunt u het allemaal zelf.

Snel: in minder dan een maand bent u op weg en flink ook. Sambal geeft pit en tempo.
Goed: we ontwerpen samen de basis-structuur van uw verhaal, we ontdekken en beschrijven de thema’s in uw leven. Dan weet u wat het diepere verhaal is en met die structuur heeft u als het ware een invuloefening.
Daarna kunt u het zelf: u weet wat er in elk hoofdstuk komt te staan en met een werkschema is het een kwestie van doen. Dus u begint, gaat door en schrijft uw levensverhaal van A tot Z op. Hoera!

Hoe werkt deze Sambal Start?

Telefonische schrijfcoaching van elk gesprek anderhalf uur, dus u hoeft nergens heen, het zijn lange intensieve en fijne gesprekken en er mag ook gelachen worden

Gesprek 1: we spreken over uw leven en we maken samen hoofdstukken; dan heeft u een basis-structuur, ik stel vragen en ik leid het gesprek. U vertelt wat u weet en dan al overleggende ontstaat er een hoofdstukindeling. Ik doe ook voorstellen om, waar nodig, wat historische context in te voegen en voor bronnen van informatie die betrouwbaar zijn.
Gesprek 2: ik interview u over uw leven en de invloeden van de familie. Dat is een intensief gesprek waar we samen de diepte induiken, net zo diep als voor u prettig voelt. Daarvan maak ik een opname die u krijgt in een mp3 en in een Word-document. U heeft dan meteen al tekst voor uw levensverhaal. Knip en plak, en een beetje schaven.
Gesprek 3: op basis van gesprek 1 en 2 kunnen we nu samen gemakkelijk paragrafen bedenken, zodat uw basis-structuur uitgroeit tot een invul-structuur.

BAM. BAM. BAM. Na afloop heeft u structuur, u weet hoe u begint en u gaat met plezier verder.

Bonus

Na afloop ontvangt u als bonus twee whitepapers:

  • bonus 1: whitepaper 10 online bronnen van informatie
  • bonus 2: whitepaper Sambal Start Structuur (de technische en inhoudelijke indeling van uw levensverhaal in boekvorm).

Is dit iets voor u?

  • Zelfstandig is belangrijk. Wanneer u weet: ik hoef alleen te weten wat en hoe ik zoiets moet doen, dan is dit voor u ideaal. Want na de sambal start weet u dat.
  • Vertellen ligt u, en in gesprek durft u diepgang aan: het interview spreekt u aan.
  • Opschrijven: U vindt het belangrijk om nou eindelijk eens het verhaal van uw leven op papier te zetten. En u schrijft gemakkelijk een email, dat is genoeg schrijfervaring.
  • Indië: U bent verbonden met Indië, en dat voelt u ook. Ja, een verre oudoom telt ook mee.
  • Tijd: U kunt de tijd nemen voor uzelf en uw verhaal.
  • Plezier: U bent bereid plezier te beleven aan het opschrijven van uw verhaal.
  • Emotionele intelligentie: U bent bereid bij uzelf naar binnen te kijken en daarover na te denken.

Tip: bij twijfel is altijd overleg mogelijk.

Bol Kerrebijn (90+) op de Tong Tong Fair, een diepte-interview vol plezier.

Wat heeft u aan de sambal start?

1 Het gaat meteen goed dus u hoeft niet meer zelf te piekeren van hoe pak je zoiets aan, dus u bespaart uzelf veel hoofdpijn;
2 U deelt in mijn ervaring van tientallen boeken over het Indische verleden schrijven terwijl het voor u misschien uw eerste schrijfproject is, dus meteen heeft u een helehoop knowhow, dat is een praktisch voordeel;
3 u heeft mij per mail stand by, en aangezien ik nooit met vakantie ga, kunt u mij snel en gemakkelijk bereiken als u even iets wilt vragen, dat geeft meer zekerheid dan ergens een koude kale cursus volgen.
Kortom: Sambal Start + eigen inzet = het lukt en uw verhaal komt op papier en goed ook.

Wat kost dat?

Het is 449 euro voor de gehele Sambal Start, de white papers en mailbijstand en dan doe ik verder niet aan inschrijfkosten of administratiegelden. Meer is het niet. In twee keer betalen kan ook, dan is het 2x 224,50 euro. Het betekent dat u erna zelf verder kunt, dus als u een jaar over het schrijven dan is het iets meer dan een euro per dag. Alle goede cursussen zijn duurder. Therapie kost ook meer.
Wilt u overleggen? Dat kan per mail. Als u even wilt telefoneren, laat het mij dan weten. Dan nemen we rustig de tijd.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Moet je talent hebben om te kunnen schrijven?2023-11-27T11:55:40+02:00

Niet echt. Vergelijk het met koken. Iedereen kan min of meer leren om een pannetje broccoli te koken, maar een hele rijsttafel voor 20 personen maken is voor sommigen te hoog gegrepen. Ik bedoel, een boek voor uw naaste kring lukt altijd. Over een wereldwijde bestseller moeten we even overleggen.

Ik wil niet naar een uitgever.2023-11-27T11:59:38+02:00

Dat hoeft ook niet. De meeste mensen willen een boek voor familie en soms ook belangstellenden. Een oplage van vijf exemplaren is gewoon.

Maar ik wil juist graag naar een uitgever, ik heb die bestseller in me.2023-11-27T11:56:27+02:00

Een heerlijk gevoel. Hoe een uitgever te benaderen, komt ook aan de orde in de lessen.

Voor mij is het te groot een boek, daar klap ik nu al van dicht.2023-11-27T11:56:46+02:00

Precies daarom zeg ik ook nooit tegen mezelf dat ik een boek ga schrijven. Misschien kunt u wel elke week 4-5 kantjes volpennen. En dan… na een poos… al die kantjes bij elkaar… inderdaad.

Ik heb hier geen opleiding voor, geloof ik.2023-11-27T11:57:07+02:00

Dat kan best. Belangrijker is de vraag of u een verhaal heeft dat u wilt bewaren. En daarmee komt vermoedelijk een dosis levenservaring waardoor u beseft weleens voor hetere vuren te hebben gestaan.

Ik begin liever gisteren dan vandaag, hoe doe ik dat?2024-01-22T15:16:41+02:00

Simple comme bonjour. Mail mij gisteren nog, dan kan ik vandaag antwoorden met een voorstel voor een afspraak. Doen?

Kunt u het voor mij schrijven, ik vertel liever.2023-11-27T11:57:42+02:00

Helaas, ghostwriting behoort niet tot mijn aanbod. U kunt wel een vertrouwd iemand inschakelen als schrijfmaatje aan wie u vertelt. In combinatie met de lessen uit de cursus heeft u een mooi pakket.

Ik weet zo weinig, maar ik voel wel het verlangen.2023-11-27T11:58:00+02:00

Soms weten we meer dan we denken. Begin dan met op te schrijven wat u weet. Daarna wie meer zou weten. Denk ook aan nazaten van klasgenoten, enzoverder. Dan is er de historische context. Met creatief nadenken komt u verder.

Dit was toch een jaarcursus?2024-01-22T15:15:03+02:00

Dat klopt. Eerst wel. Maar ik merk dat ik meer te bieden heb ik 1:1 contact, daarom bied ik dat nu aan.

Het klinkt heel goed maar ik ken mezelf: een stok achter de deur werkt voor mij het beste. Wat nu?2023-11-27T11:59:00+02:00

In dat geval raad ik u aan met mij te overleggen of persoonlijke schrijfcoaching iets voor u is. Ik ben daar altijd eerlijk over. Voor het inplannen van een telefonisch overleg-gesprek: klik hier voor mijn digitale agenda (er opent een nieuw scherm, u kunt eerst gewoon kijken hoe het gaat)

Bij mij is iedereen er niet meer die ik wat had kunnen vragen, is er nog hoop?2024-01-22T15:19:04+02:00

Jawel. Altijd. Het betekent dat u wat creatiever zult moeten zijn als u over de familie schrijft. Vorige generaties hadden contact met anderen, denk aan buren, klasgenoten, kennissen van een soos of verenining, noem maar op. Daar zijn soms documenten van. Anderen kunnen herinneringen hebben doorgegeven aan nazaten.

Cursisten die u voorgingen

“Erg leerzaam”

Ik zou een ieder aanraden om de uidaging aan te gaan om wat je interesse heeft eens op papier te zetten. De lessen op zich vind ik erg leerzaam en ik zal ze nog regelmatig raadplegen.

Cees Piket

“Schrijven wilde ik altijd al leren”

Vilan ken ik van enkele jaren her. Ik werkte, en werk nog steeds, in de Koninklijke Bibliotheek, daar was het dat ik Vilan tegenkwam, zij als lener, ik als bibliotheekmedewerker. Ik vond haar direct sympathiek. Zoiets leer je jezelf niet aan, dat is er vanaf het eerste moment, of niet. Ik leerde dat ze schrijfster was, en Nederlands studeerde. We deelden Nederlands-Indië, ontdekte ik. Zij als schrijfster, ik als zoon uit de derde generatie. Voor haar was en is het een passie, voor mij was het iets dat in de verte meespeelde, maar niet direct. Vorig jaar kwam ik op een website een artikel van Vilan tegen. Ik vroeg me af hoe het met haar ging. Op haar website zag ik dat ze naast schrijfster ook schrijfcoach is. Leren schrijven heb ik altijd gewild. Een afspraak was snel gemaakt.
Ik liep die zomer al rond met het verlangen om mijn eigen leven op een rij te zetten. Vilan hielp structuur in mijn verhaal aan te brengen. Ze leerde me hoe ik mijn materiaal moest verzamelen, en hoe je je herinneringen kan beschrijven. Ze las mee en zag bijvoorbeeld dat ik als een observator schreef, misschien minder als een emotionele deelnemer. Het kan je helpen je verhalen directer en pakkender te maken. Tegelijkertijd gaf het schrijven en de gesprekken mij meer inzicht in mijzelf.
Wat onverwachts gebeurde was het besef hoe sterk ik met Nederlands- Indië verbonden ben. Ik heb nog veel werk te doen. Maar ik ben onderweg. En heb het plan voor toneel werk te maken. Mocht u een professioneel schrijver willen worden, of uw eigen verhaal op schrift willen zetten, dan kan ik u Vilan van de Loo van harte aanbevelen. In beide gevallen heeft u een deskundige en fijne schrijfcoach als begeleidster.

Victor Olivier

Ga naar de bovenkant