Soerabaja
Marva’s marcheren door Soerabaja, 1949 (Wikimedia Commons/ Nationaal Archief)

Opeens kan het verleden in je handen vallen. Op de Tong Tong Fair kocht ik het telefoonboek van Soerabaja, maart 1946. Pas toen ik thuis was, begreep ik beter wat het was.

Voor de oorlog

Telefoongidsen uit Indië zijn heerlijk. Ik heb er een paar en soms kijk ik naar de rijen namen. Mensen. Organisaties. Clubs. Advertenties uit de vooroorlogse tijd fascineren me. Als ik een woord zie, dat ik herken, veer ik blij op. Zangrandi. Ja, natuurlijk, ijs. Hotel Homann, wat werd daar gedanst. Tosari, waar je naar boven ging. Woorden roepen herinneringen op.

In de oorlog

Dit telefoonboek is een getuige van de oorlog. De stad is veranderd, er zijn militairen gekomen die beslag op dit en dat hebben gelegd. Dat is te zien.
De taal is ook Engels.
Ik lees: Bakehouse Ender & Haug, Toendjoengan 46. Telefoon 1520
Daaronder staat: Bakehouse Ten Wolde, Kalisari 900.
Maar het R.K. Weeshuis voor meisjes heet anno 1946 nog steeds zo, met als hoofdpastoor A. Yist, adres Tempelstraat 5 met telefoonnummer 600.

Heeft u dat ook, bij het zien van telefoonnummers, dat u denkt: zal ik eens bellen?
Ik wel, ook al begrijp ik niet goed waarom de nummers zo ongelijk van lengte zijn.
Weet u dat?

(tekst loopt door onder de video)

In dit telefoonboek

Elke pagina van dit telefoonboek heeft twee kolommen, de tweede is voor notities. Die staan er ook in dit exemplaar. Een vaste hand maakte in potlood en in pen aantekeningen, namen en nummers staan erbij, helaas zonder een persoonlijke toelichting. Alleen iemand die de stad toen kende, zal begrijpen wat er staat.

Het jaar 1946 is voor de ene generatie een soort eergisteren en voor de andere generatie is het een eeuw geleden. Denk derde, vierde generatie. Die groeien op met nieuwsgierigheid en weten niet waar ze moeten beginnen met zoeken of vragen. Zeker straks met al die vieringen van 75 jaar bevrijd Nederland is het net of Indië niet meetelt. Daar was nog oorlog, volop, en steeds meer. Dat telefoonboek van Soerabaja is er een stille getuige van. Stil. Zwijgend. Om gehoord te worden, zijn er stemmen nodig. Stemmen van mensen die willen en kunnen vertellen: over hun leven, over hun ouders, over hoe de stad was.

Daarom heb ik het telefoonboek gedigitaliseerd. U kunt het downloaden: klik hier. Lukt het niet, mailt u me dan even want dan stuur ik het per mail terug.

En als er herinneringen opkomen… ik hou me aanbevolen. Want alleen dankzij u kunnen mensen als ik iets van Indië leren kennen en begrijpen.


Wanneer er een nieuw artikel verschijnt, mail ik een berichtje aan degenen die zich hebben ingeschreven. Dan hoeft u niet te zoeken. Inschrijven kan hier: klik op het plaatje hieronder. Bij inschrijving krijgt u meteen een ebook cadeau: Drie tips om herinneringen door te geven.

 

 

 

 

Is er iemand uit Soerabaja in de zaal? (video)

13 gedachten over “Is er iemand uit Soerabaja in de zaal? (video)

 • 28 december 2019 om 13:24
  Permalink

  Pag. 4 laatste van letter A: te weten Armenian Community Secretary de heer mr. A.N. Arratoon….Oom Aram Nicolas Arratoon woonde met zijn gezin tot/met 1942 in de HBS straat vlakbij de Patjarweg. Het adres Patjarweg 15 in de telefoongids is het adres van de Armeense kerk. Zijn huisadres moet daar ergens in de buurt geweest zijn, want de omringende buurten van de Patjarweg waren Armeens “domein”. … Hij overleed Surabaya in 1958 (22-11) en ligt begraven op het oude Peneleh kerkhof. Zijn echtgenote tante Saghik Flora Arratoon geboren Joakim overleed eveneens in 1958 (10 aug) (Zij waren gehuwd in Nor Jugha Isfahan Perzie). Schoon zijn titel was hij groothandelaar/koopman. Ik vermoed dat oom Aram en tante Saghik buitenkampers waren geweest . Zij hebben geen interneringskaarten, althans niet in de publieke archieven. Zijn vader was Gregory Nicolas Arratoon, priester/reverend.

  Beantwoorden
  • 28 december 2019 om 13:49
   Permalink

   Hans, wat een mooie informatieve reacties, dankjewel!

   Beantwoorden
   • 28 december 2019 om 14:00
    Permalink

    Heb me witte kat in me oor gefluisterd hahaha. (Op zijn plat Dorts dus) 🙂 Me ipv mijn

    Beantwoorden
    • 28 december 2019 om 14:03
     Permalink

     Als een witte kat iets zegt, dan is het in orde 🙂

     Beantwoorden
 • 28 december 2019 om 13:44
  Permalink

  Pag 9 letter S: Dr. E.L.Sarkies met adres Toendjoengan 67. Dit was een onderkomen naast Hotel Oranje (Eigenaren de Sarkies broers) op Toendjoengan 65. (Vlag incident !!!) en hij was mede eigenaar (als nazaat/familie) van het hotel (achter de schermen). Hij was per 1934 advocaat Procureur te Soerabaya. Oom Eugene Lucas had een Nederlandse moeder. De oma van oom Eugene van Armeense kant was familie van mijn Armeense familie Johannes te Nor Jugha Isfahan Perzie.

  Beantwoorden
  • 28 december 2019 om 13:49
   Permalink

   Nu komt het meer tot leven dankjewel

   Beantwoorden
  • 28 december 2019 om 13:50
   Permalink

   Wat een mooie en beklemmende foto’s, dank voor de link

   Beantwoorden
 • 28 december 2019 om 13:57
  Permalink

  Weeshuizen. Ik mis er eentje. Op Boeboetan. Was tevens ook een internaat maar meer voor de “Inlandsche” meisjes.
  De Tempelstraat lag in de wijk Kepandjen en uiteraard had je er ook de grote RK Kathedraal en daarom heet de Tempelstraat nu ook Jl. Kepanjen. (Nieuwe spelling zonder “d”)

  Beantwoorden
  • 28 december 2019 om 13:59
   Permalink

   Waarom zou dat weeshuis niet in de gids staan?

   Beantwoorden
   • 28 december 2019 om 14:03
    Permalink

    Yo no se. Wellicht onbekend bij de machtshebbers destijds? Te onbelangrijk? “Inlands”? Zal niet de eerste keer zijn. Een kennis van me (zaliger) heeft er haar jeugd in doorgebracht.

    Beantwoorden
    • 28 december 2019 om 14:05
     Permalink

     Niet vergeten; 1946 was chaos alom…..3 weken na uitgifte van het telefoonboek op 1 maart 1946 stierf ma in het kamp. Paar maanden tevoren waren er behoorlijke slachtpartijen….

     Beantwoorden
     • 28 december 2019 om 14:22
      Permalink

      dat is heel dichtbij deze datum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *