Paatje spreekt. Paatje is: Verdi Phefferkorn von Offenbach. Hij is 95 jaar, volgend jaar wordt hij 96. Hij traint elke dag pencak silat. El.ke.dag. Dan word je dus zo: tanig, sterk, veerkrachtig. Af en toe praten we. Gezellig bij hem thuis op de bank. Paatje schrijft geen brieven, hij zit niet op het internet, maar hij is wel een verteller.

Dat ik onze gesprekken filmt, vindt hij best. Hij heeft wel ergere dingen meegemaakt en bovendien: er komen om de haverklap mensen bij hem. Ze filmen hem. Ze fotograferen hem. Ze vragen of hij op een school komt spreken. Indische jongeren die meer willen weten over hun afkomst, vertelt hij over Indië. Paatje: “Als ik over de Tong Tong Fair loop, willen ze allemaal met me op de foto.” Dat is waar.

Hij is enorm vitaal. Trainen en positief denken is de helft van het geheim.

Maar toch is er de leeftijd die hem soms parten speelt. Dat merk ik in ons gesprek. Ik kan niet vragen: “Wanneer was dat precies?” Of: “In welke straat was dat?” Details zijn er niet altijd meer.

Dus wat ik doe is dit: luisteren en kennis verzamelen.

Het gaat er niet om wat we vergeten zijn, het gaat erom wat we nog weten.

Herinneren is iets anders dan de koelkast opendoen en de taugé eruithalen. Hopla, deur weer dicht. Klaar. Zo  gaat het niet. Verwacht het niet van uzelf. Herinneren is:

• eerst gewoon het verhaal vertellen of opschrijven: waar gaat het over, wat weet u nog
  • dan even laten rusten
  • (het onderbewustzijn gaat nu aan het werk om meer herinneringen op te diepen)
  • nog een keer het verhaal opschrijven of vertellen: grote kans dat er al meer details komen, “o ja, nu weet ik het weer”
  • wat ook helpt: vragen aan uzelf noteren: “Wie woonden er naast ons in Bandoeng?”  Daar gaat het onderbewustzijn mee aan de slag
  • geduld, herinneren is geduld

U ziet dat Paatje steeds meer gaat vertellen. Hij voelt: zij heeft geduld, tijd en aandacht. Als ik bij hem ben, is dat ook zo.

In dit filmpje vertelt hij over hoe pencak silat in zijn leven kwam en over het verband met de mystiek. In een later gesprek gaat hij er dieper op in. Er komen nog twee artikelen over deze bijzondere man.

Ik hoop dat Paatje anderen inspireert om het levensverhaal door te geven.  Alleen als de ouderen vertellen, kunnen de jongeren iets leren.

Paatje spreekt (1-3)

Getagd op:

2 gedachten over “Paatje spreekt (1-3)

• 8 september 2017 om 23:13

Daarentegen ben ik bezig op mijn wijze mijn leven proberen te verbalen op mijn site ,met alle respect voor Paatje Phefferkorn, hem heb ik ook mogen aan horen en ik bewonder hem heel. Ik heb zelf mijn levensverhaal op mijn site geplaats voor mijn Kinderen en Klein Kindere en voor geinterseerden, zodat zij later zich niet te hoeven afragen ,….Hoe heeft mijn Vader zijn leven geleid.?? Daar voor…Ik ben van 1933 en heb de 2e WO en de bersiaptijd overleefd..enfin staat allemaal in mijn Website..
    Bedankt voor de aanwijzingen
    Met Korps Groet
    John Bruininga
    Marinier-Veteraan.

• 9 september 2017 om 09:41

En dat is dan ook een prachtige en leuke site John!