stoomcursus“En dat was dus 16 maart 1947,” zei een veteraan tegen me. Een man met een scherp geheugen. Hij zag het verleden voor zich en wist wat er wanneer was gebeurd. Ik zat er wat bedremmeld bij, want ik wist nauwelijks nog wat ik vorige week deed. Nee, dan deze man. Vertellen als een geschiedenisboek.

Hoofdrekenen

Zulke mensen zijn er meer. Met een voorraad herinneringen waar ik U tegen zeg.  Het zijn ook degenen die goed kunnen hoofdrekenen, daar ben ik altijd van onder de indruk.

Soms heeft iemand een kant en klaar levensverhaal, maar nog niet op schrift. Het enige dat nodig is, dat is een beetje kennis van hoe je dat nou aanpakt, dat opschrijven.  Hoe je begint en wat je daarna doet. Er moet wat structuur in, anders gaat het alle kanten op en dat kan niet.

Stoomcursus

Knikt u nu van ja dat wil ik ook weten, dan is er goed nieuws. Ik heb een stoomcursus Levensverhaal schrijven gemaakt. Die bestaat uit vijf videolessen (modern, hè?) waarin ik de basis uitleg. U kunt zich opgeven onderaan de video en dan komt alles vanzelf in de email. Het is niet technisch of moeilijk. Als u een mail kunt openmaken, dan kunt u meedoen. En anders mailt u mij en dan komt het best in orde.

Waar ik in de stoomcursus vooral over spreek, is het voorwerk. Een levensverhaal schrijven is niet van gaan zitten en schrijven en na een paar uur is het af. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom leg ik uit wat het voorwerk is en hoe u dat kunt doen.

Die wijsheid haal ik uit mijn eigen praktijk. Ik heb zo’n dertig boeken geschreven en ik pak het steeds op dezelfde manier aan. Als de methode werkt, dan werkt het. Dus voor mijn volgende boek ga ik het weer zo doen. Elke keer voel ik me nogal overweldigd door alles wat er op me afkomt. Dan begin ik bij het begin, en wat dat is, leert u in de stoomcursus. Doet u mee?

Opgeven kan onder de video:

Vijf dagen, vijf videolessen
 

Wat is de stoomcursus Levensverhaal schrijven?

2 gedachten over “Wat is de stoomcursus Levensverhaal schrijven?

 • 24 februari 2020 om 12:33
  Permalink

  Goede morgen,
  Ik ben al deels begonnen om mijn 2 grote voorbeelden van vrouwen een podium te geven, mijn oma en haar dochter, mijn moeder. Door de vele gesprekken die ik had met mijn moeder, voordat ze op bijna 90 jarige leeftijd stierf, en door de vele herinneringen en bewondering die ik aan en voor hen heb, heb ik mijn memoires alvast op papier gezet, bang dat ik ze ooit zou vergeten. Het is bij lange na niet af, want in mijn hoofd zitten zoveel mooie en verdrietige momenten en gesprekken van weleer, dat ik soms niet weet hoe deze te verwoorden. Ik hoop idd dat u mij leidraad en handvatten kan geven!

  M.vr.gr.
  Daisy Bos-Amiot

  Beantwoorden
  • 24 februari 2020 om 12:37
   Permalink

   Goedemorgen, dat is een goed plan en wat goed dat u alvast wat u wist en hoorde op papier heeft gezet. Het kan best, dat daardoor meer herinneringen naar boven komen. Maar het is ook zo, en dat lijkt u te ervaren, dat herinneringen met intense emoties juist wat moeilijker onder woorden te brengen zijn. Het kan dan helpen om een interview-vorm in te zetten. Misschien is er wel een familielid die bereid is is vragen te stellen, voorwaarde is wel oprechte interesse en vertrouwen, dan praat het gemakkelijker. Het gesprek kunt u opnemen. Hopelijk heeft u hier iets aan,

   met hartelijke groet,
   Vilan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *