Mevrouw J. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948) bezat een grote kennis van geneeskrachtige planten en kruiden. Ze wist hoe men zelf medicijn kon maken en zij gaf die wetenschap door in haar boeken.

Bent u verkouden? Kassian.

KITVL/Vilan van de Loo Klik en flip!
Een goed middel is een dampbad van een afkooksel van geraniumbladeren.

Aldoor aan het hoesten? Ook erg.

KITLV?Vilan van de Loo Klik en flip!
Tegen hoest is het slijmerige merg uit de lidah boewaja bladeren uitstekend. Voor het naar bed gaan en des morgens bij het opstaan neme met een dessertlepel hiervan, vermengd met stroop.

Droge hoest? Dat doet pijn.

KITLV/Vilan van de Loo Klik en flip!
Lobak maakt drogen hoest los. [...] Ze worden des avonds geraspt en met gestampte klontjes gedurende den nacht in den dauw gezet. Den volgenden morgen wringt men het vocht er uit door een fijn doekje en drinkt dat op de nuchtere maag. Dit middel helpt goed en werkt vlug. De smaak van het drankje is niet onaangenaam, doch de geur is minder prettig.

Hoofdpijn door kouvatten? Erg!

KITLV/Vilan van de Loo Klik en flip!
Als de hoofdpijn gepaard gaat met een stijven nek, dan neme men een grote djeroek kates, prikke met een vork op vele plaatsen in de schil, maar niet zoo diep, dat het sap geraakt wordt. Men rolle deze vrucht nu vijf minuten lang over den huid van den hals rechts en even lang links. Deze massage en de heilzame werking van de aetherische olie uit de schil zullen ongetwijfeld genezing brengen.

Griep? Dit meteen doen.

KITLV/Vilan van de Loo Klik en flip!
Bataviaasch Dagblad, 21 december 1887
Het eerste, wat men doen moet, is flink laxeeren, liefst met castorolie. Voor een volwassen persoon twee eetlepels.

Keelpijn? Kan snel overgaan.

KITLV/Vilan van de Loo Klik en flip!
KITLV
Is de keel pijnlijk door kouvatten of zijn de amandelen opgezet, dan helpt de volgende gorgeldrank: een kwart pond gedroogde manggistanschillen wordt op twee wijnflesschen water verkookt tot de helft, dan het kooksel gefiltreerd en met een theelepel pepermuntolie goed geschud. Eenmaal per uur gorgelen is voldoende. Is de keel zeer pijnlijk, dan elk half uur.

Nog steeds zo moe? Er is een oplossing.

KITLV/Vilan van de Loo Klik en flip!
KITLV
Opwekkend middel. Thee, getrokken van jonge koffiebladeren, verdrijft het vermoeide gevoel in het lichaam en doet weldadig aan.

Verkouden, griep of hoest? Mevrouw Kloppenburg weet raad!

Geef een reactie