Familiegeschiedenis

Er zijn familiegeheimen, wat moet ik ermee?

Zorgvuldig opschrijven. Eerst voor uzelf. Dan erover nadenken: voor wie is dit belangrijk, en is dit over 50 jaar nog zo? Misschien kunt u een speciale notaris-versie maken: “te openen na 50 jaar”. Dan kan het.

Kan ik het ook samen met een ander familielid doen?

Natuurlijk. Alleen als u zeker weet dat het blijvend in harmonie gaat. Anders adviseer ik: neem elk een aantal hoofdstukken voor uw rekening en zet daar uw naam onder. Dan hoeft u het niet met elkaar eens te zijn, maar u vult elkaar dan juist aan.

Help je me ook met onderzoek in archieven?

Jawel, dat wil zeggen: ik geef tips en adviezen waar informatie zou kunnen liggen. Als ik juist dan ook op die locatie ben, wil ik best een extra foto van een archiefstuk maken. Maar het uitgangspunt is dat u uw eigen onderzoek doet. Dat kan superspannend zijn. En: veel staat online. Dus dat scheelt al.

Moet ik dan ook over de geschiedenis schrijven?

Jawel, want uw familie leefde in de tijd van toen. Er zijn volop jongeren die zich geen voorstelling kunnen maken van een leven zonder internet. Dat alleen al. Maar u geeft alleen historische informatie waarmee lezers uw familie beter leert te begrijpen. Dus u hoeft niet de hele VOC te behandelen.

Ga naar de bovenkant