Durft u nog gemakkelijk te vertellen over uw ervaringen in Indië? De maatschappij heeft het oordeel al klaar. U en ik weten: u was daar wel voor de Nederlandse vlag. En niet iedereen kan het navertellen.

U wel.

Er zijn veteranen die met gemak vertellen, er zijn ook ook die het moeilijker vinden. Omdat de herinneringen andere herinneringen oproept, en daar is niet altijd ruimte voor van binnen. Maar de kinderen stellen vragen, en vaak zijn de kleinkinderen ook nieuwsgierig.

Opschrijven kan helpen uw verhaal door te geven.

Wat u vertelt, waar u meer en minder aandacht aan geeft, beslist u zelf.

Schrijven is vertellen met rust en aandacht.

Daarmee doet u uzelf recht, en uw ervaringen ook.

Eens sprak ik een Indië-veteraan die tijdens het interview in tranen raakte. Hij had gezegd dat praten over vroeger hem pijn deed. En ik vroeg: “Waarom vertelt u dan toch?” Hij antwoordde: “Omdat ik mijn hart daarmee leeg maak.” Elke keer deed het minder pijn. Voor hem was dat de goede manier.

Wanneer u uw verhaal opschrijft, dan houdt u de regie vast. Er is één persoon die precies weet wat uw ervaringen zijn geweest, wat er wel en niet gebeurde, en dat bent u zelf. Door het goed vast te leggen, voorkomt u dat de kleinkinderen later met lege handen staan. Straks komen de vragen, zoals dat ook gebeurde met Ronald Nijboer. Hij ging op zoek naar het verhaal van zijn grootvader.

(tekst gaat verder onder de video)

Niet iedereen is zo gelukkig als Ronald. Hij vond antwoorden. Andere kinderen en kleinkinderen weten van niks en voelen van alles. Ze willen u leren kennen, ook in dit deel van uw leven.

Bij het opschrijven kan ik u helpen, zodat uw verhaal  goed op papier komt.  Dat heet persoonlijke schrijfcoaching.

Persoonlijke schrijfcoaching

Dit is mijn aanbod. Elke Indié-veteraan heeft een unieke eigen ervaring. Daar hoort persoonlijke coaching bij. Dat is een gemakkelijke, gezellige en intensieve manier om samen te werken. U schrijft, ik help u daarbij. Dan komt het voor elkaar.

Hoe gaat dat, persoonlijke coaching?

Om de week voeren we een telefonisch coachinggesprek: hoe gaat het schrijven, wat gaat goed, wat kan beter, waar heeft u vragen over, wat is belangrijk?

In het eerste gesprek stellen we de prioriteiten vast: wanneer moet uw ervarings verhaal er zijn, in welke vorm, we maken een voorlopige indeling en we stellen samen een werkschema op: wat moet er wanneer gebeuren?

U kunt onbeperkt vragen stellen per mail, ik ga nooit met vakantie dus ik ben goed bereikbaar.

Alles wat u schrijft en per mail instuurt, dat lees ik.

U krijgt constructief commentaar op uw werk zodat u direct verder kunt.

Is het af, dan we bespreken wat er goed is en wat er nog beter kan, en ook hoe dat kan: ik help met praktische voorbeelden.

Veteranenkorting

En wat kost dat?

249  euro per maand.  En zonder inschrijfkosten of administratiekosten of wat dan ook.

Het is per maand opzegbaar, dus u zit nergens aan vast.

En voor u is er 10 procent veteranenkorting.

Wilt u eindelijk uw verhaal op papier zetten?

Dan is de eerste stap: boek een gratis telefoongesprek

We praten daarin over uw plan, waarom het nog niet gelukt is en waarom het voor u belangrijk is op op te schrijven.

Komt u er niet uit, geen probleem. Dan bespreken we het gewoon samen.

Via het onderstaande formuliertje kunt u snel en gemakkelijk een telefoonafspraak met mij maken: stuur me een paar dagen en uren waarop het u schikt, en dan mail ik terug. ‘s Avonds ben ik het beste bereikbaar.

* Dit invullen voor verzending

Moet ik het als een boek uitgeven?
Welnee. U kunt het ook gewoon printen of met de hand schrijven. Een boek is de vorm. Het gaat om de inhoud.

Ik doe dit voor mezelf, kan dat ook? De kinderen hebben geen belangstelling.
Prima. Het is uw verhaal en het voor uzelf opschrijven, is ook een manier om te wegen wat er gebeurde, hoe u er toen tegenaan keek en hoe u nu na al die tijd erover oordeelt.

Hoe lang duurt het?
Dat hangt van u af. Vergelijk: een schrift vol gaat sneller dan iets dat zo dik is als een telefoonboek. En als u elke dag een paar uur werkt, of elke week een paar uur, schiet het ook op. Gemiddeld is een paar maanden genoeg.

Ik wil niet schrijven over moeilijke onderwerpen maar ik kan er niet omheen, wat nu?
Dat houdt u het kort. Feiten en een omschrijving van de emotie is al genoeg, dan bewaart u het toch.

Kan ik je ook mailen, dat formulier lukt niet.
Ja, dat kan. Het mailadres is info dan zo’n apestaartje en dan indischeschrijfschool.nl, en dan alles achter elkaar.