
Wat als uw levensverhaal verloren gaat?
“Als wij ons verhaal niet vertellen, dan is het straks net of er nooit Indische mensen zijn geweest,” zei de man tegen mij. Daar maakte hij zich boos over. Een sterke persoonlijkheid. Ik bewonderde hem.
Ik weet ook, dat velen uit bescheidenheid zwijgen over vroeger. Of omdat ze niet goed weten hoe het allemaal op papier te krijgen.
Een levensverhaal schrijven is terugkijken op uw leven. Hoe is dat tot dusver verlopen? Het gaat over gebeurtenissen, over gedachten en gevoelens. Op uw ouders en uw opvoeding. Verhuizen. Liefde en vriendschap. Misschien ook de oorlog en wat erna kwam. Al die ervaringen. Hoe ouder u bent, hoe meer u weet.
Een Indisch levensverhaal heeft een extra betekenis. Zeker in de Hollandse maatschappij van vandaag de dag, waar veel mensen nog altijd het verschil niet kennen tussen Indonesisch en Indisch. Erg, hè?
Het is bevestigen dat het Indische er mag zijn. En ook uitleggen wat het is, gewoon door uw leven op te schrijven. Wanneer u zich kind van Indië voelt, is uw verhaal belangrijk.
Schrijven is blijven
De generaties die nu opgroeien, weten veel niet van vroeger. Ze hebben geen idee van het dagelijks leven uit Indië. Op school leren ze het niet.
Dan blijven de persoonlijke verhalen over, van degenen die het weten kunnen. Iemand die de moeite nam van vertellen of opschrijven. Misschien denkt u aan de kinderen of kleinkinderen, maar er zijn ook neven, nichten en andere kinderen die op een dag vragen gaan stellen.
De generatie waarvan u deel uitmaakt, heeft een belangrijk verhaal te vertellen. U heeft de grote veranderingen meegemaakt en in uw eigen leven doorvoeld. U bent kind van ouders die deel uitmaakten van dat grote oorlogsverhaal. Hoe was dat voor u? Heeft u zich staande kunnen houden? Hoe ging dat? Leg het vast, nu het nog kan.
Resultaat
Aan het einde van de cursus staat uw levensverhaal op papier. Alles wat belangrijk is, heeft u opgeschreven. Dan is het er eindelijk van gekomen, kunt u zich voorstellen hoe dat voelt?
Wat u gaat leren
Ik ga u helpen uw levensverhaal op te schrijven, volgens dezelfde methode waarmee ik zelf mijn boeken schrijf. Eerst informatie verzamelen, dan die ordenen en daarna schrijven. Hoe ik dat precies aanpak, leg ik uit in een les. Dat is geen technisch gedoe, hoor. Daar snap ik zelf ook niks van. Wanneer u een mail kunt openen, dan kunt u meedoen.
Elke week krijgt u van mij een les met daarbij een werkblad. Zo ontdekt u stap voor stap hoe het moet: hoe begin je nou zoiets, wat zijn de grenzen van uw boek (niet alles hoeft erin), hoe maakt u hoofdstukken en hoe schrijft u een hoofdstuk, wat zijn goede onderwerpen voor een hoofdstuk, wat te doen als u niet alles meer weet, hoe u omgaat met onderwerpen die voor u moeilijk zijn en met privacy van anderen. En meer! En nog meer!! Want het is wel een jaar lang!
U krijgt voorbeelden die u kunt bekijken en nadoen. Die staan op werkbladen. Kan niet mis gaan! En u kunt mij altijd mailen met vragen. Samen komen we er wel uit.
Tip: bij twijfel is altijd overleg mogelijk.
Is deze cursus geschikt voor u?
Leeftijd
De jeugd heeft de toekomst, maar ouderen hebben het verleden. U bent toch hopelijk geen achttien meer?
Opschrijven
U vindt het leuk om nou eindelijk eens het verhaal van uw leven op papier te zetten.
Indië
U bent verbonden met Indië, en dat voelt u ook.
Tijd
U kunt de tijd nemen voor uzelf en uw verhaal.
Plezier
U bent bereid plezier te beleven aan het opschrijven van uw herinneringen.
Doorgeven
Van binnen weet u dat doorgeven van het verleden belangrijk is.










Wat anderen zeggen over de cursus Levensverhaal schrijven:

Dus: als je begint, weet je soms niet hoe het schrijfproces verder gaat. De lessen zijn heel duidelijk, leuk geïllustreerd en heel goed te volgen. Maar wat me verbaasde was dat ze helemaal overeen kwamen met mijn eigen schrijfproces en voortgang. En ik begon er zelfs naar uit te kijken: vrijdag ochtend: “wat zal de inhoud van de nieuwe les zijn?”. Je betrokkenheid heeft me een steuntje in de rug gegeven. Ik ben er heel erg blij mee.




Praktische informatie over de cursus Levensverhaal
De cursus is speciaal voor ouderen met een Indische achtergrond. U heeft geen vooropleiding nodig, alleen levenservaring.
Wilt u uw levensverhaal eindelijk op papier hebben staan? Doe dan mee.
- Cursus Levensverhaal: januari 2022 - januari 2023 (jaar- 52 lessen)
- Elke week een les in de mail, met een werkblad
- Prijs: 250 euro voor de gehele cursus. Betaalt u het bedrag meteen, dan krijgt u van mij 50 euro cadeau. Dat is snel verdiend. Betalen in twee termijnen is ook mogelijk, dan is dat twee keer 125 euro.
- De cursus is gratis voor 90 jaar en ouder
- Bonus 1: per mail vragen stellen over uw werk
- Bonus 2: gratis ebook "Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis?"
- Opgeven kan door een mail te sturen, dan stuur ik u de betaalgegevens per mail
- Wilt u overleggen? Dat kan per mail. Als u even wilt telefoneren, laat het mij dan weten. Dan nemen we rustig de tijd.
Geef u op voor de cursus:
Gaat u aan de slag? Mail mij en dan ontvangt u de betaalgegevens. Zo wordt u cursist.