Met Moederdag denkt u aan uw moeder. En aan vroeger, toen u kind was. Hoe was ze toen als moeder? En daarna, toen u volwassen werd?

Velen van ons begrijpen pas op latere leeftijd hoe bijzonder onze moeder was. Ze is van de generatie die te maken kreeg met oorlog, en alle ellende van dien. Wat doet dat met een mens? Wat gaat daarvan door op de volgende generatie, op de kinderen? We vergeten zo gemakkelijk en herinneringen die weg zijn, komen nooit meer terug.

Herinneringen

U heeft vast herinneringen aan dierbare momenten. Van samen-zijn. Van beseffen op haar te lijken of juist helemaal niet. En moeilijke momenten zijn er ook om aan te denken, zeker voor degenen die iets van de oorlog hebben meegekregen. Onder de tweede generatie zijn er die daardoor getekend zijn. Anderen hadden weer een extra liefdevolle moeder.

In al die herinneringen zit iets van uw moeder zelf.  Van de vrouw die zij was. In haar gezin en in haar tijd. En van de moeder die zij voor u was.

Samen met u breng ik orde aan in al die herinneringen. U leert op een gemakkelijke manier ze op te schrijven, zodat u ook iets heeft vastgelegd van de familie en van uw eigen leven. Dat stemt tot nadenken over uw moeder maar ook over uzelf. Zo begrijpt u beter wat uw en wat haar plek in de familie was en is.

Hoe gaat het?

De cursus begint in het vroege voorjaar. U krijgt elke week van mij een les in de mail. Daarin leg ik stap voor stap uit wat u die week moet doen om het levensverhaal van uw moeder op papier te zetten.

En we gaan ook samen telefoneren: een keer aan het begin en een keertje als u voelt: nu is even praten wel zo fijn. Dan doen we dat.

Wanneer u meedoet met de cursus, krijgt u een e-boek cadeau: Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis?

Mijn eigen moeder heeft me streng verboden over haar te schrijven, dus daar moet ik me aan houden. Anders kon ik heerlijk veel schrijven.

Met Moederdag heeft u het verhaal af. En als u wilt, heeft u er een boekje van gemaakt. Dat leg ik ook uit, hoe dat moet.  Leuk om cadeau te geven en tien keer persoonlijker dan alles wat u in de winkel vindt. Zo’n boekje maken is gemakkelijker dan u denkt; ik heb het ook geleerd dus dan kan het niet moeilijk zijn. En eh… met een cursus gaat het tien keer sneller.

Is het iets voor u?

Ervaringen van eerdere cursisten:

Door deze cursus ben ik anders naar mijn moeder gaan kijken. Er kwam meer compassie vrij, en dat had ik niet (meer) verwacht. Tijdens de telefoongesprekken noemde ik soms iets uit Indië en dan wist Vilan er snel precies daarover wat informatie te vinden, dat was elke keer een prettige verrassing. Er is heel veel over Indië online, maar je moet maar net weten waar het staat.

Inge Dümpel

Aan je advies om foto's te gaan beschrijven heb ik veel houvast gehad. Ik heb verschillende foto's bestudeerd, geprobeerd in woorden te schilderen wat ik zag (waardoor  ik nog veel meer opmerkte dan ik aanvankelijk had gezien) en dat bracht ook weer diverse verbanden naar boven. Mijn moeder was er blij mee. Ze heeft het nog diezelfde avond  uitgelezen en belde me daarna (om 22:30 uur - ik schrok even) om te vertellen dat ze het heel mooi vond. 'Zo was het', zei ze. Terwijl  ik had verwacht dat ze boos zou worden omdat ik telkens andere kanten  heb geprobeerd te belichten. Blijkbaar heb ik dat toch met de  voorgenomen 'zachte pootjes' gedaan. Mijn moeder voelde zich gezien. Tenslotte wil ik je expliciet enorm bedanken voor je hulp, al je hulp. Je praktische tips zijn enorm waardevol geweest, maar ook onze telefoongesprekken hebben mij aan het denken gezet. Je begrijpen van  wat een mijnenveld een (Indische) familie soms kan zijn gaf mij vertrouwen, en tegelijk moedigde je me met je aanstekelijke optimisme en eigenheid aan om tussen de mijnen door te dansen.

Sharon Faber

Er zat structuur in en ik kon daarmee werken. Het is voor mij herkenbaar. Overleg per mail is helder.  Het is prettig om samen te praten over het project. Ik heb er geen geheim van gemaakt wat mijn gevoelens zijn. Dat was voor mij geen belemmering. Het heeft ingang gezet het denken en schrijven over mijn moeder. Ik ben niet anders gaan denken over mijn moeder, maar het verhaal over haar is concreter geworden.

Liesbeth Lammers

Dankzij de opbouw en de structuur van de cursus werd het proces van schrijven voor mij veel inzichtelijker. Ik heb mijn moeder kunnen interviewen en dit gesprek heb ik ook opgenomen. Door drukte met mijn bedrijf ben ik niet verder gekomen, maar ik laat het er zeker niet bij zitten.

Raymond de Bruin

De cursus heeft een structuur die gemakkelijk te volgen en te begrijpen is. Ik vergelijk het met mapping, het geeft me een soort road map, een goede methode om een verhaal te schrijven. Wat ik wel miste bij de cursus is het contact met andere cursisten. Ik vind het prettig om gedachten en ervaringen met andere cursisten te delen. Dat had via Whatsapp of Zoom technisch geregeld kunnen worden. Ik weet nu veel meer over mijn moeder, maar ik ken haar belevingswereld, haar emoties niet. Ik zal in de toekomst meer haar vanuit het moedersperspectief bezien. Ik als Indo van de tweede generatie ben niet gewend  en heb niet geleerd om op directe wijze over gevoelens te praten, vooral niet met mijn moeder, het blijft aftasten, maar is voor mijzelf niet bevredigend. Wellicht moet ik zelf het goede voorbeeld geven en meer mijn gevoelens, mijn emoties tonen. Welliswaar on-Indisch maar ik ben toch het product van verschillende culturen.  

Peter van den Broek

Ik vond de opbouw van de lessen goed en praktisch. De persoonlijke coaching gesprekken heb ik als zinvol en ondersteunend ervaren.

Maya Hugo

De coachinggesprekken vond ik prettig en ik heb er veel van geleerd. Vilan kan goed luisteren. Ook al had ik behoefte aan véél meer tijd 😉 In de cursus vond ik structuur. En inzicht, dat ik bijvoorbeeld nogal ijverig bezig om ad-hoc te schrijven, wat er in me op kwam. Nu heb ik meer overzicht en prioriteiten: wat is handig om eerst te doen en wat komt later. Heel belangrijk, want het brengt rust in mijn hoofd. Uiteraard heb ik geleerd om ook te kijken naar wat de lezer daadwerkelijk wil lezen. De cursus heeft mij het gevoel gegeven dat ik dit inderdaad kan. Ik had daar eerst mijn twijfels over.

Nadine Streefkerk

De cursus in het kort:

Resultaat

met Moederdag 2021 kunt u het levensverhaal van uw moeder cadeau doen aan de hele familie. Dan staat het op papier. (eindelijk!)

Meedoen? Geef u op:

Gaat u aan de slag? Mail mij en dan ontvangt u de betaalgegevens. Zo wordt u cursist.
* = invullen

Vragen staat vrij

Moet je technisch zijn?

Nee hoor. Ik ben het ook niet. Wanneer u een mail kunt openmaken, dan kunt u meedoen.

Ik heb geen schrijfervaring, kan ik toch meedoen?

Dat kan een onzeker gevoel geven. Snap ik. Maar kunt u een zin schrijven? En dan nog een? Dat is het in feite. Zinnen stapelen. U kunt veilig thuis oefenen met zinnen schrijven en zinnen stapelen en dan ziet u vanzelf dat het best lukt. We hebben het allemaal moeten leren.

Is er ook huiswerk?

Ja, elke week: dan vraag ik u iets te schrijven of informatie te verzamelen. U hoeft het niet op te sturen, want u schrijft voor uzelf. Dat staat voorop. Als u later besluit ik maak er voor de familie een boekje van, dan is het ook voor andere ogen bestemd. Eerder niet.

Kan ik ook over mijn vader schrijven?

Natuurlijk kan dat. Zeker wanneer hij in het leven van uw moeder belangrijk was. Zij staat centraal in de cursus en daarmee komen vanzelf degenen in beeld met wie zij een band had.

Ik heb een andere vraag, wat nu?

Die kunt u altijd stellen via onderstaand formuliertje.

* Dit invullen voor verzending

* Dit invullen voor verzending

Tip: het fijnste is samenwerken. Ik help u graag. Hoe?

Klik en ga naar: persoonlijke schrijfcoaching