Foto: Rudy Hartung

Straks met de Kerst denkt u aan uw moeder. En aan vroeger, toen u kind was. Hoe was ze toen als moeder? En daarna, toen u volwassen werd?

Velen van ons begrijpen pas op latere leeftijd hoe bijzonder onze moeder was. Ze is van de generatie die te maken kreeg met oorlog, en alle ellende van dien. Wat doet dat met een mens? Wat gaat daarvan door op de volgende generatie, op de kinderen?

Herinneringen

U heeft vast herinneringen aan dierbare momenten. Van samen-zijn. Van beseffen op haar te lijken of juist helemaal niet. En moeilijke momenten zijn er ook om aan te denken, zeker voor degenen die iets van de oorlog hebben meegekregen. Onder de tweede generatie zijn er die daardoor getekend zijn. Anderen hadden weer een extra liefdevolle moeder.

In al die herinneringen zit iets van uw moeder zelf.  Van de vrouw die zij was. In haar gezin en in haar tijd. En van de moeder die zij voor u was.

Samen met u breng ik orde aan in al die herinneringen. U leert op een gemakkelijke manier ze op te schrijven, zodat u ook iets heeft vastgelegd van de familie en van uw eigen leven. Dat stemt tot nadenken over uw moeder maar ook over uzelf. Zo begrijpt u beter wat uw en wat haar plek in de familie was en is.

Hoe gaat het?

De cursus begint in het najaar. U krijgt elke week van mij een les in de mail. Daarin leg ik stap voor stap uit wat u die week moet doen om het levensverhaal van uw moeder op papier te zetten.

En we gaan ook samen telefoneren: een keer aan het begin en een keertje als u voelt: nu is even praten wel zo fijn. Dan doen we dat.

Wanneer u meedoet met de cursus, krijgt u een e-boek cadeau: Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis?

Mijn eigen moeder heeft me streng verboden over haar te schrijven, dus daar moet ik me aan houden. Anders kon ik heerlijk veel schrijven.

Met de Kerst heeft u het verhaal af. En als u wilt, heeft u er een boekje van gemaakt. Dat leg ik ook uit, hoe dat moet.  Leuk om cadeau te geven en tien keer persoonlijker dan alles wat u in de winkel vindt. Zo’n boekje maken is gemakkelijker dan u denkt; ik heb het ook geleerd dus dan kan het niet moeilijk zijn. En eh… met een cursus gaat het tien keer sneller.

Wanneer is het iets voor u:

 • U weet dat het tijd is om te gaan schrijven over de familie, en zo maakt u een goed begin
 • Als iemand met heel veel schrijfervaring het uitlegt, gaat het schrijven gewoon sneller
 • U hoeft het niet alleen te doen, tijdens de telefoonsessies overleggen we samen
 • Als u moeilijke herinneringen heeft, kunt u die op papier zetten, zodat u ze niet de hele tijd mee hoeft te dragen. Schrijven kan het hart leeg maken
 • Heeft u dierbare herinneringen, dan kunt u ze zo bewaren: schrijven is blijven, het verhaal van uw moeder ligt straks vast.

In het kort

 • Aanvang cursus: najaar 2020
 • Elke week een les in de mail
 • Tien weken, tien lessen
 • Overleg per mail
 • Bonus 1: twee keer persoonlijke schrijfcoaching aan de telefoon
 • Bonus 2: e-boek: Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis?
 • Kosten: 129 euro
 • Resultaat met de kerst kunt u het levensverhaal van uw moeder cadeau doen aan de hele familie.  Dan staat het op papier. (eindelijk!)

Meedoen? Geef u op:

* Dit invullen voor verzending

Daarna krijgt u een mail met de betaalgegevens. De lessen komen vanzelf in de mailbus.

 

Veel gestelde vragen

Moet je technisch zijn?

Nee hoor. Ik ben het ook niet. Wanneer u een mail kunt openmaken, dan kunt u meedoen.

Ik heb geen schrijfervaring, kan ik toch meedoen?

Dat kan een onzeker gevoel geven. Snap ik. Maar kunt u een zin schrijven? En dan nog een? Dat is het in feite. Zinnen stapelen. U kunt veilig thuis oefenen met zinnen schrijven en zinnen stapelen en dan ziet u vanzelf dat het best lukt. We hebben het allemaal moeten leren.

Is er ook huiswerk?

Ja, elke week: dan vraag ik u iets te schrijven of informatie te verzamelen. U hoeft het niet op te sturen, want u schrijft voor uzelf. Dat staat voorop. Als u later besluit ik maak er voor de familie een boekje van, dan is het ook voor andere ogen bestemd. Eerder niet.

Kan ik ook over mijn vader schrijven?

Natuurlijk kan dat. Zeker wanneer hij in het leven van uw moeder belangrijk was. Zij staat centraal in de cursus en daarmee komen vanzelf degenen in beeld met wie zij een band had.

Heeft u een andere vraag?

* Dit invullen voor verzending