nusantara

Heeft u altijd mee willen doen aan een schrijfwedstrijd? Dat kan. Nusantara houdt dit jaar voor de derde keer de Indische schrijfwedstrijd. Inzenden tot eind december. Dus eh…

Indisch schrijven

De regels zijn niet streng. Aantal woorden: naar eigen inzicht. Onderwerp: van Indisch zwijgen naar Indisch schrijven. Wie mag er meedoen? Iedereen met een Indisch verhaal. Serieus?

“Iedereen,” bevestigt Jessica Anthonio van Nusantara. “Of je in Nusantara woont of niet, en ongeacht je leeftijd. We hebben al verhalen binnen van de vierde generatie, die zijn nu 18, 19 jaar. Een meisje schreef over hoe zij het ervaart om Indisch te zijn en dat ze naar Indonesië reisde om naar haar voor-oermoeder te zoeken.”

Zo zie je: het Indische gaat gewoon door, ondanks voorspellingen over het tegendeel. Nusantara is wel speciaal voor ouderen, dus met die generatie heeft het toch wel te maken. Dat Jessica de wedstrijd bedacht, is geen toeval. Ruim drie jaar geleden kwam ze bij Nusantara te werken. “Mijn Indische grootouders zijn jong gestorven en verder heb ik uit mijn eigen familie weinig gehoord. Pas bij Nusantara hoorde ik verhalen over vroeger. Hoe ouder de mensen zijn, hoe meer ze vertellen. Zo kon ik me het leven van mijn grootouders beter voorstellen. Mijn generatrie is op zoek naar de verhalen. Ik besefte dat ik hier al zoveel hoorde en ik was ook benieuwd naar de verhalen van anderen.”

Zo werd het idee voor een verhalenwedstrijd geboren. Het eerste jaar waren er zo’n twintig inzendingen, vorig jaar meteen al het dubbele en wie weet hoeveel inzendingen er dit jaar zullen zijn.

Boek

De beoordeling is eenvoudig. Via social media wordt gestemd op verhalen. De top vijf gaat naar een jury en dan wordt de winnaar aangewezen. Wat gebeurt er met de andere verhalen?

“Ze komen in het boek dat we ervan gaan maken en op de website,” zegt Jessica. “Dus iedereen kan ze lezen. We zijn nu ook aan het onderzoeken of we voor het boek een sponsor kunnen vinden. Als dat lukt, kunnen we er gemakkelijker een traditie van maken om elk jaar een wedstrijd te houden.”

Maar eerst deze wedstrijd.

In het kort

Meedoen betekent: publicatie op de site en in het boek, kans op prijzen, en vooral: laten zien dat u er ook bent.
Heeft u vragen over de schrijfwedstrijd? Mail dan pr@nusantara.nl

Doet u mee met de Nusantara schrijfwedstrijd?

Geef een reactie