Wat als uw levensverhaal verloren gaat?

“Als wij ons verhaal niet vertellen, dan is het straks net of er nooit Indische mensen zijn geweest,” zei de man tegen mij. Daar kon  hij zich nu al boos over maken.  Een sterke persoonlijkheid. Ik bewonderde hem.

Ik weet ook, dat velen uit bescheidenheid zwijgen over vroeger.

Een levensverhaal schrijven is terugkijken op uw leven. Hoe is dat tot dusver verlopen? Het gaat over gebeurtenissen, over gedachten en gevoelens. De mensen. Dieren. Verhuizen. Liefde en vriendschap. Misschien ook de oorlog en wat erna kwam. Al die ervaringen. Hoe ouder u bent, hoe meer u weet.

Een Indisch levensverhaal heeft een extra betekenis.  Zeker in de Hollandse maatschappij van vandaag de dag, waar veel mensen nog altijd het verschil niet kennen tussen Indonesisch en Indisch. Erg, hè?

Het is bevestigen dat het Indische er mag zijn. En ook uitleggen wat het is, gewoon door uw leven op te schrijven.

Schrijven is blijven

De generaties die nu opgroeien, weten veel niet van vroeger. Ze hebben geen idee van het dagelijks leven uit Indië. Op school leren ze het niet.

Dan blijven de persoonlijke verhalen over, van degenen die het weten kunnen. Iemand  die de moeite nam van vertellen of opschrijven.  Misschien denkt u aan de kinderen of kleinkinderen, maar er zijn ook neven, nichten en andere kinderen die op een dag vragen gaan stellen.

De generatie waarvan u deel uitmaakt, heeft een belangrijk verhaal te vertellen. U heeft de grote veranderingen meegemaakt en in uw eigen leven doorvoeld. Hoe was dat? Hoe ging dat?  Leg het vast, nu het nog kan. Volg de cursus Levensverhaal schrijven.

Resultaat

Aan het einde van de cursus staat uw levensverhaal op papier. Alles wat belangrijk is, heeft u opgeschreven. Dan is het er eindelijk van gekomen, kunt u zich voorstellen hoe dat voelt?

Wat u gaat leren

Ik ga u helpen uw levensverhaal op te schrijven, volgens dezelfde methode waarmee ik zelf mijn boeken schrijf. Eerst informatie verzamelen, dan die ordenen en daarna schrijven.  Hoe ik dat precies aanpak, leg ik uit in een les.  Dat is geen technisch gedoe, hoor. Daar snap ik zelf ook niks van. Wanneer u een mail kunt openen, dan kunt u meedoen.

Elke week krijgt u van mij een les met daarbij een werkblad. Zo ontdekt u stap voor stap hoe het  moet:  hoe begin je nou zoiets, wat zijn de grenzen van uw boek (niet alles hoeft erin), hoe maakt u hoofdstukken en hoe schrijft u een hoofdstuk, wat zijn goede onderwerpen voor een hoofdstuk, wat te doen als u niet alles meer weet, hoe u omgaat met onderwerpen die voor u moeilijk zijn en met privacy van anderen. En meer! En nog meer!! Wat het is wel een jaar lang!

U krijgt voorbeelden die u kunt bekijken en nadoen. Werkbladen. Kan niet mis gaan!  En u kunt mij altijd mailen met vragen. Samen komen we er wel uit.

Tip: abonnees van de nieuwsbrief krijgen korting. Iets voor u?

Is deze cursus geschikt voor u?

Leeftijd

De jeugd heeft de toekomst, maar  ouderen hebben het verleden.  U bent toch wel ouder?

Opschrijven

U vindt het leuk om nou eindelijk eens het verhaal van uw leven op papier te zetten.

Indië

U bent verbonden met Indië, en dat voelt u ook.

U bent bereid om de tijd te nemen voor uzelf en uw verhaal.

Plezier

U bent bereid plezier te beleven aan het opschrijven van uw  herinneringen.

Doorgeven

Van binnen voelt u dat doorgeven van het verleden belangrijk is.

Praktische informatie over de cursus Levensverhaal

De cursus is speciaal voor ouderen met een Indische achtergrond. U heeft geen vooropleiding nodig, alleen levenservaring.

• Cursus Levensverhaal: oktober 2018- oktober 2019 (jaar)
  • Elke week een les in de mail, met een werkblad
  • Prijs: 149 euro
  • De cursus is gratis voor 90 jaar en ouder
  • Bonus 1: per mail vragen stellen over uw werk
  • Bonus 2: gratis ebook "Hoe schrijf ik mijn eerste boek?"
  • Tip: korting voor abonnees van de nieuwsbrief
  • Opgeven kan door een mail te sturen, dan stuur ik u de betaalgegevens per mail
  • Wilt u overleggen? Dat kan. Klik hier en mail