Oma komt uit Indië

Lieve Oma, mag ik even vertrouwelijk met u praten? Het gaat over uw oude foto’s, de brieven en al die dingen en de familieverhalen. U zou nog altijd een keer alles inplakken en u zou nog altijd een keer alles opschrijven.

Maar hoe gaat dat…  Het komt er gewoon niet van. Dan is er weer dit, dan is er weer dat, er is altijd wat. De tijd gaat zo snel.

Wanneer u over vroeger vertelt, beseft u dat u nog heel veel weet. Wie wie was. Wat wanneer gebeurde. En ook wat er daarna kwam.

Familieverhalen zijn belangrijk.  De ene generatie heeft invloed op de andere. Op wie lijken uw kleinkinderen? Weten ze dat? Wat wéten uw kleinkinderen en uw kinderen van de familie vroeger? Straks komen ze eindelijk met vragen en dan bent u er niet meer om de antwoorden te geven.

Mag ik u helpen?

Ik heb een cursus bedacht voor alle Oma’s uit Indië. Voor Indische Oma’s, Molukse, Hollandse, Chinese, noem maar, noem maar, alle Oma’s uit Indië.  Nieuw-Guinea  hoort er ook bij. Met de cursus leert u een superplakboek maken, waarin de belangrijkste foto’s en verhalen eindelijk vast liggen. Dat is dus méér dan een gewoon plakboek. Dit is met verhaaltjes en bijschriften en herinneringen. Supergoed.

De cursus een gemakkelijke cursus van twaalf weken via de computer. Als u een mail kunt openen en een filmpje kunt bekijken, dan kunt u meedoen. Dus u hoeft niet technisch te zijn. 

Voor de gezelligheid kunt u een plakboekhulpje inschakelen. Daar zegt u dan af en toe tegen: “Help Oma even!” Lijm vasthouden. Iets opzoeken. Kopje thee inschenken.  Klusjes. U kent vast iemand die het fijn vindt om Oma te helpen.

Superplakboek

Aan het einde van de cursus heeft u met mijn hulp een superplakboek gemaakt. Eindelijk overzicht. Eindelijk is het belangrijkste vastgelegd.  Op tafel ligt een superplakboek waarin iedereen kan bladeren en lezen. Hoe dat voelt? Opluchting. Tevredenheid. En blijdschap: het is er. 

U heeft geleerd hoe u een gemakkelijk overzicht van de familie kon maken, en dat overzicht heeft u ook in het superplakboek gezet.

De  belangrijkste foto’s zitten  in het superplakboek.

En: met bijschriften!

U heeft geleerd hoe u herinneringen en familieverhaaltjes moet opschrijven. Die horen ook bewaard te blijven.

Alles zit op de goede volgorde en dat blijft zo, ook al bedenkt u elke dag dat het toch anders zat (daar weet ik een trucje voor).

Schiet u later iets te binnen, dan kunt u dat in een superplakboek gemakkelijk erbij voegen. Daar heb ik iets voor bedacht.   

Een superplakboek is méér dan een gewoon plakboek. Het gaat over de familie, zodat uw kinderen en kleinkinderen kunnen leren wie ze zijn en waar ze thuis horen. Thuis, dat is familie.  

 Deze cursus is voor u wanneer u  op een gemakkelijke manier snel een mooi overzicht van de familie wilt maken, wanneer u het al veel te lang heeft uitgesteld en het komt er elke keer maar niet van, en wanneer u voelt dat het hoog tijd is om orde op zaken te stellen.

Wilt u ook een superplakboek leren maken? Doet u mee met de cursus?

Vragen? Meedoen? Mail mij:

Wat anderen zeggen:

Ik ben een Indische oma. Over mijn leven in Indië en over de familie schrijf ik kinderboeken en ik treed op met theatermonologen. Onze generatie moet vertellen en doorgeven. Hoe moeten de kinderen en kleinkinderen anders Indië leren kennen? Met deze cursus ga ik meedoen. Het is de eerste keer dat ik via de computer een cursus volg, maar het is gemakkelijk opgezet. Dus dat durf ik wel aan.
Inge Dümpel
vertelster
Dankzij de kookschriften van mijn oma Miet kon ik een Indisch culinair bedrijf beginnen. Ik heb het vernoemd naar haar laatste adres in Batavia, als eerbetoon aan haar. Mijn ketjap sedeng heeft de oude klassieke smaak, dat is voor mij oma's smaak. Maar ik had oma zelf zo graag beter gekend. Ik hoop dat alle oma's uit Indië meedoen met de cursus van Vilan.
Tjemaralaan 14 - Marc Tierolf
Indisch culinair bedrijf
Ik vind het heel belangrijk dat oma's hun herinneringen van vroeger uit het oude Indië door moeten geven. Wij zijn een uitstervend ras, onze kleinkinderen zullen blij zijn met onze verhalen, en er trots op zijn dat zij onze roots bezitten. Ik weet van oma's (en opa's) die al kort wat op papier hebben staan, maar daarna....? Ik ben blij met Vilans cursus. Daar staan tips in om je aan de gang te krijgen en te houden. Op een leuke, duidelijke, inventieve wijze opgebouwd. De cursus is een verhaal op zich, alleen gaat dit over ons, de grootouders die hun Indisch levensverhaal op schrift moeten stellen.
Noor de Ruyter de Wildt
Cursiste
Het valt niet mee als alles alleen uit jezelf moet komen. Precies op dat vlak geeft Vilan van de Loo mij erg veel met haar schrijfcursus. Zij antwoordt heel praktisch op mijn vragen waar te beginnen, hoe door te gaan, waar te stoppen. Vooral omdat ik mij het schrijven niet eigen hoef te maken door theorie te verteren. Van de Loo laat kunnen ontstaat door doen. Heel praktisch, makkelijk te begrijpen en daardoor prettig stimulerend.
Lody Zandbergen
Cursist

Vragen? Meedoen? Mail mij:

Veel gestelde vragen

Is het alleen via de computer?
Ja, en op de allergemakkelijkste manier. Ik stuur een lange mail met daarin de les van de week. Er zitten opdrachten in, want de cursus bouwt op.
En er zit ook een filmpje in. U hoeft dus nergens in te loggen of wachtwoorden te maken, het gaat op een veilige manier. En u hoeft niets te printen als u dat niet wilt.

Komen er materiaalkosten bij?
Ja, een beetje, als u nog helemaal niks in huis heeft, kost het materiaal tussen de tien en vijftien euro. Voor de cursus begint, leg ik uit wat u moet kopen en waar dat het allergoedkoopste is.

Ik kan helemaal niet zo goed schrijven, hoe moet dat nou?
U hoeft in de superplakboekcursus helemaal geen grote verhalen te schrijven. Alleen kleine stukjes. En ik leer u hoe dat moet. Het is praten met de pen. En u kunt toch wel praten?

Als ik meedoe, kan ik gratis een plakboekmaatje uit de familie meenemen.  Wat is de bedoeling?
De bedoeling is dat het gezelliger voor u is. Dan kunt u samen overleggen. En als het plakboekmaatje goed met het internet is, dan kunt u zeggen: zoek dit of dat eens op. Het kan iedereen zijn met wie u het familiegevoel deelt. Een pleegkleinkind kan dus ook.

Wanneer begint het? Ik ga met vakantie.
De cursus begint op 1 juli 2019 en ook op 1 september 2019. U kunt dus kiezen wanneer u wilt beginnen. Wilt u graag meedoen en zit u tot en met september in Hawaii, mail me dan even voor overleg. Daar komen we wel uit.

Waarom zou ik het doen, dat kan ik toch ook alleen?
Dan had u het al lang gedaan. We stellen in het leven vaak belangrijke dingen uit tot het te laat is. Laat u dat niet overkomen. Met deze cursus komt het tenminste in orde.

Ik ben een opa uit Indië, kan ik ook meedoen?
Ja, dat kan. U kunt dan ook de opdrachten doen en aan het einde heeft ook u een superplakboek.

Kan ik meedoen als ik al iets geschreven heb?
Ja hoor, natuurlijk! Want dan heeft u al materiaal bij de hand. Wanneer er een verhaal of een herinnering in u opborrelt, kunt u die het beste zo snel mogelijk opschrijven. Grote kans dat er dan meer komt. Of u tien dagboeken heeft, schriftjes vol of nog moet beginnen: u kunt gewoon meedoen.

Hoe gaat zo’n online cursus?
Elke week ontvangt u van mij een mail met een cursusles. De les is praktisch, dus u kunt er meteen mee aan de slag. El-ke week. Zo komen we stap voor stap verder. Na afloop van de cursus heeft u de belangrijkste familieverhalen opgeschreven. Dat is immers het doel van de cursus.

Moet ik mijn huiswerk opsturen?
Dat niet. Ik geef wel huiswerk in de vorm van opdrachten, maar die zijn bedoeld om u iets te leren over het maken van het superplakboek. Gewoon, iets waarmee u verder komt. U hoeft het niet op te sturen. Het is alleen voor uzelf. 

Wat voor opleiding moet ik hebben om mee te doen?
U heeft geen vooropleiding nodig. Levenservaring is belangrijker. En een beetje zin en tijd om aan de slag te gaan.

Het lijkt me wel wat. Hoe kan ik meedoen?
Wanneer u wilt meedoen, dan mailt u mij met de kortingscode tawarren. U krijgt van mij een mail met de betalingsgegevens. Na betaling stuur ik u een stukje digitale spekkoek en dan doet u mee. Hoera!

Vragen? Meedoen? Mail mij:

Superplakboekcursus Oma komt uit Indië:

De cursus is speciaal voor oma’s uit Indië. U heeft geen vooropleiding nodig, alleen levenservaring.
  • Elke week een les in de mail, met filmpje en opdrachten: lekker gemakkelijk
  • Bonus 1: in de mail vragen stellen over uw superplakboek, samen komen we er wel uit
  • Bonus 2: u mag gratis een plakboekhulp uit de familie meenemen, of iemand anders met wie u vertrouwd bent
  • Zelf aan te schaffen: een plakboek, een potlood, een gum en een pen. Pas nadat ik heb uitgelegd wat de bedoeling is, hoor
  • De cursus duurt 12 weken
  • Aanvang 1 juli 2019 of 1 september 2019
  • Prijs 129 euro (10 procent korting voor abonnees op de nieuwsbrief)
  • De superplakboekcursus is gratis voor Oma's van 90 jaar en ouder

Mijn eigen oma

 Dit is mijn oma, ze houdt me vast. Oma Hofman droeg me de kerk in toen ik werd gedoopt, dat was in Eindhoven. Op haar crematie heb ik als enige van de familie gesproken. Het was gek en moeilijk en belangrijk. Er was een cirkel rond. Maar van Oma zelf weet ik veel te weinig.  Tijdens de laatste jaren van haar leven schreven we elkaar brieven. Ik wist nooit zo goed wat ik moest schrijven. Zij misschien ook niet.

Ik kreeg haar leesbril en een halfgebruikt flesje 4711.  Zo is ze er nog een beetje.

Nu ik wat ouder ben, zou ik heel erg graag nog een keer met haar willen praten, vooral over haar eigen leven. Oma, wat waren uw meisjedromen, waar werd u gelukkig van,  op wie lijk ik, vertel eens over uw eigen ooms en tantes, wie waren dat eigenlijk? Ik ken de vragen, maar het is te laat. 

Het komt een beetje door mijn eigen Oma, en door al die geweldige Oma’s die ik jaar in, jaar uit op de Tong Tong Fair zie, dat ik deze cursus heb bedacht. Want ik weet het uit eigen ervaring: vroeger of later gaan kleinkinderen vragen stellen.

Vragen? Meedoen? Mail mij: